Johan Van Overtveldt: “Bekwaamheid staat centraal bij de hervorming van de Nationale Bank”

Door Johan Van Overtveldt op 8 november 2018, over deze onderwerpen: Financiën
Johan Van Overtveldt

“Ik wil de juiste mens op de juiste plaats.” In een gesprek met Terzake gaf minister van Financiën Johan Van Overtveldt toelichting bij zijn hervormingsvoorstellen voor de Nationale Bank. Minister van Overtveldt beklemtoonde dat bekwaamheid centraal staat bij de verdere professionalisering van de Nationale Bank.

In verband met de heisa rond de benoemingen zei hij dat wie voldoet aan de voorwaarden om binnen de Nationale Bank bij te dragen aan de goede werking, daar op zijn plaats zit, ook al gaat het om een de facto politieke benoeming. “Wijlen Luc Coene was ook een politieke benoeming, maar toen in 2008 de bankencrisis losbarstte, was ik toch blij dat we toen zo’n bekwame gouverneur hadden”, zei Johan Van Overtveldt.

Beter genderevenwicht

Tegelijk streeft hij naar een beter genderevenwicht bij de samenstelling van de Regentenraad, die de feitelijke raad van bestuur is van de Nationale Bank. “Weinig mensen weten dat de Nationale Bank een beursgenoteerd bedrijf is. In beursgenoteerde bedrijven dient de raad van bestuur voor minstens een derde uit vrouwen te bestaan”, zei minister Van Overtveldt.

Voorts sprak Johan Van Overtveldt over de herfstprognoses vanuit de Europese Unie voor onze economie. U kan het ganse gesprek hier bekijken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is