Goedgekeurd N-VA-voorstel beschermt handelaars tegen oneerlijke handelspraktijken

Door Rita Gantois op 19 februari 2019, over deze onderwerpen: Ondernemen, Verandering
Rita Gantois

“Deze nieuwe wet versterkt de positie van onze handelaren tegen oneerlijke handelspraktijken.” Kamerlid Rita Gantois reageert verheugd op de goedkeuring van een N-VA-wetsvoorstel dat handelaren beter beschermt. Zo is het voor ondernemingen voortaan verboden om misbruik te maken van de economische afhankelijkheid van een andere onderneming of handelaar, worden bepaalde contractuele clausules verboden en is het voortaan duidelijk dat misleidende of agressieve marktpraktijken uit den boze zijn. “Dit publiek toezicht is nieuw en essentieel”, zegt Rita Gantois.

Oneerlijke praktijken

Het verhaal van de N-VA rond bescherming van handelaars gaat terug tot 2014. “Initieel was onze bezorgdheid de zwakke positie van de landbouwer in de agrovoedingsketen, maar gaandeweg bleek dat wetgeving nodig was voor iedere handelaar”, legt Kamerlid Gantois uit. Handelaren worden vaak geconfronteerd met oneerlijke handelspraktijken, zoals eenzijdige contractwijzigingen of beperkingen van bewijsmiddelen. Rita Gantois diende daarop een wetsvoorstel in, dat nu is goedgekeurd.

Iedereen beschermd

Iedere onderneming, of het nu een kleine zelfstandige of een kmo is, wordt voortaan beschermd. Dit heeft dus betrekking op een leverancier van bepaalde goederen, maar even goed op een groot bedrijf dat afhankelijk is van de levering van een bepaald product. Vanuit de overheid is er een dubbel toezicht. De mededingingsautoriteit zal misbruik van economische afhankelijkheid controleren, de economische inspectie de oneerlijke marktpraktijken, zoals zij dat nu reeds doet in het consumentenrecht.

Positie versterken

“Dit publiek toezicht is nieuw en essentieel. We zien immers dat handelaren nu vaak niet naar de rechter stappen tegen oneerlijke handelspraktijken, uit angst voor represailles, zoals verlies van het contract. Deze nieuwe wet moet hun positie dus versterken”, aldus Gantois, die verder benadrukt klachten op basis van deze wet uiteraard nog steeds door rechtbanken behandeld zullen kunnen worden. De wet zal elke vier jaar worden geëvalueerd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is