Oneerlijke praktijken

Het verhaal van de N-VA rond bescherming van handelaars gaat terug tot 2014. “Initieel was onze bezorgdheid de zwakke positie van de landbouwer in de agrovoedingsketen, maar gaandeweg bleek dat wetgeving nodig was voor iedere handelaar”, legt Kamerlid Gantois uit. Handelaren worden vaak geconfronteerd met oneerlijke handelspraktijken, zoals eenzijdige contractwijzigingen of beperkingen van bewijsmiddelen. Rita Gantois diende daarop een wetsvoorstel in, dat nu is goedgekeurd.

Iedereen beschermd

Iedere onderneming, of het nu een kleine zelfstandige of een kmo is, wordt voortaan beschermd. Dit heeft dus betrekking op een leverancier van bepaalde goederen, maar even goed op een groot bedrijf dat afhankelijk is van de levering van een bepaald product. Vanuit de overheid is er een dubbel toezicht. De mededingingsautoriteit zal misbruik van economische afhankelijkheid controleren, de economische inspectie de oneerlijke marktpraktijken, zoals zij dat nu reeds doet in het consumentenrecht.

Positie versterken

“Dit publiek toezicht is nieuw en essentieel. We zien immers dat handelaren nu vaak niet naar de rechter stappen tegen oneerlijke handelspraktijken, uit angst voor represailles, zoals verlies van het contract. Deze nieuwe wet moet hun positie dus versterken”, aldus Gantois, die verder benadrukt klachten op basis van deze wet uiteraard nog steeds door rechtbanken behandeld zullen kunnen worden. De wet zal elke vier jaar worden geëvalueerd.