Ook dit jaar werden weer veel dieren slachtoffer van gifstrooiers. Zo werden in natuurgebied Vlassenbroek in Dendermonde enkele honden zwaar ziek. In Sint-Gillis-Waas stierven verscheidene roofvogels. Telkens werd Temik aangetroffen, een dodelijk gif dat al sinds 2004 in heel Europa is verboden.

Hondenhaters of stropers blijven dit gif echter importeren en strooien het verborgen in voedsel uit. In antwoord op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Sofie Joosen gaf minister van Natuur Zuhal Demir aan dat er sinds 2006 minstens 48 gifincidenten waren met Temik.

Sofie Joosen: “Die 48 gevallen zijn maar het topje van de ijsberg. Veel incidenten worden immers niet gerapporteerd aan de Natuurinspectie. Hoe dan ook is het frustrerend dat een gif dat al 16 jaar verboden is,  toch blijft opduiken. Minister Demir geeft aan dat Temik nog steeds vlot te verkrijgen is via buitenlandse websites.”

Sofie Joosen vraagt daarom een strengere aanpak van de gifstrooiers. “De sleutel in dit probleem ligt federaal. De douane moet die illegale Temik-import opsporen en aanpakken. Betrapte gifstrooiers, die er nu vaak met een boete vanaf komen, moeten ook zwaarder worden gestraft. Ze doden geliefde huisdieren of bedreigde roofdieren, maar ook voor mensen is zelfs een kleine dosis Temik dodelijk. Wie doelbewust giftig voedsel achterlaat op publieke plaatsen zou niet alleen voor een milieumisdrijf, maar ook voor poging tot doodslag vervolgd moeten worden.”

Minister Demir, bevoegd voor Justitie, Handhaving en Omgeving, heeft zich al aangesloten bij die oproep.