Sofie Joosen

Vlaams volksvertegenwoordiger

Sofie (°1986) is geboren en getogen in Duffel. Al van jongs af heeft ze interesse in de politiek. In 2010 zette ze haar eerste stapjes in de politiek als bestuurslid van de lokale N-VA-afdeling. Onder haar impuls ontstond er ook een bloeiende Jong N-VA-afdeling in Duffel.

Op professioneel vlak was Sofie actief als tandartsassistente in een groepspraktijk. Na vijf jaar was de tijd rijp voor een nieuwe uitdaging. Ze startte als assistent-coördinator voor een project bij het Verbond der Vlaamse Tandartsen.

Van tandartsassistent tot Vlaams Parlementslid en burgemeester
Sofie maakte haar verkiezingsdebuut op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. Haar inzet werd beloond met een zeer mooi persoonlijk resultaat en een schepenambt met de bevoegdheden Sport, Lokale Economie, Land- en Tuinbouw, Toerisme, Dierenwelzijn, Feestelijkheden, Bevolking en Burgerlijke Stand.

In 2014 ging ze een stap verder en nam ze een eerste keer deel aan de Vlaamse verkiezingen. Ook hier was het meteen raak: Sofie werd verkozen in de kieskring Antwerpen en werd een van de jongste Vlaamse volksvertegenwoordigers. Nog eens vier jaar later, na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, werd haar jarenlange inzet beloond met de burgemeesterssjerp van Duffel. Hiermee werd ze tevens de jongste én enige vrouwelijke burgemeester in de hele Mechelse regio.

Tijdens vijf interessante en leerrijke jaren als parlementslid droeg ze vanuit de commissies Leefmilieu, Landbouw en Binnenlands Bestuur haar steentje bij aan een welvarender Vlaanderen. Ze stelde zich op 26 mei 2019 dan ook vol enthousiasme een tweede keer kandidaat als Vlaams Parlementslid en werd vanop de vijfde plaats op de Antwerpse lijst vlot herverkozen.

Werken aan de toekomst
Met de N-VA gaat Sofie voor een warme en sociale samenleving met een hart voor onze dieren. Een Vlaanderen dat werk maakt van de economische welvaart en het sociale welzijn van al zijn inwoners. Een Vlaanderen dat vrijheid en kansen biedt aan al wie werkt, spaart en onderneemt. Een Vlaanderen dat investeert in een hecht sociaal weefsel.