Geen tabaksverkoop onder 18 jaar

Door Renate Hufkens op 18 januari 2016, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Roken, Preventie, Jeugd
Geen tabaksverkoop onder 18 jaar

De N-VA heeft een wetsvoorstel klaar dat de leeftijd voor de verkoop van tabaksproducten optrekt van 16 naar 18 jaar. “Terwijl het globale aantal rokers voorzichtig daalt, stijgt het aantal jongeren dat start met roken. Het verhogen van de verkoopleeftijd moet hen verder ontraden om te roken”, aldus Kamerlid Renate Hufkens. Het voorstel is in overeenstemming met een recent advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) en met heel wat Europese buurlanden, waaronder Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland.

Met 18.600 slachtoffers op jaarbasis blijft roken een van de belangrijkste doodsoorzaken in België. Onderzoek van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) wees vorig jaar bovendien uit dat één op de drie jongeren uit het secundair onderwijs ooit heeft gerookt, een kwart van hen het laatste jaar heeft gerookt en één op de tien jongeren een regelmatige roker is. Naast de gewone sigaret blijkt ook roltabak populair bij de jeugd.

Preventie

“Onderzoek wijst uit dat jongeren nog steeds makkelijk naar tabaksproducten grijpen, maar ook dat ze een grotere kans lopen op verslaving. Daarom is het belangrijk om minderjarigen zoveel mogelijk te ontraden om te roken en die verslavingsdrang te vermijden. Zo voorkomen we ook dat we in de toekomst steeds meer middelen moeten inzetten voor het terugdringen van rookverslavingen die jaarlijks een grote hap eisen uit het budget van de sociale zekerheid”, legt Hufkens uit. “De verkoop van tabaksproducten verbieden aan jongeren onder de 18 jaar past dus volledig in het kader van preventie.”

Bekijk hier een fragment uit het VTM Nieuws waarin Renate Hufkens het wetsvoorstel toelicht.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is