Europese Commissie voert gratis Interrail-pas terecht af

Europese Commissie voert gratis Interrail-pas terecht af

De Europese Commissie heeft het idee van een gratis Interrail-pas voor alle Europese 18-jarigen weer afgevoerd. De christendemocratische EVP-fractie haalt dus bakzeil met haar voorstel. “De Commissie heeft de kostprijs op twee miljard euro per jaar geraamd, wat nog hoger is dan eerst ingeschat”, zegt Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt. Zij schoot dit absurde idee zonder duidelijke meerwaarde in september al af.

“De Commissie erkent dat je met die gratis Interrail-pas niet de gemiddelde maar de bemiddelde jongere zal bereiken”, verklaart Van Bossuyt. “Zij bestempelt het als ‘een oneerlijk voordeel voor rijke jongeren die zich de accommodatie kunnen veroorloven’. Daarmee bereiken die gratis treintickets het juiste spoor: een doodlopend. Dit kostelijke gratisverhaal was niet meer dan een lompe poging om de zieltjes van Europese jongeren te winnen. Doorzichtig en misplaatst, zeker in deze tijden waarin iedereen de tering naar de nering moet zetten.”

Niet de juiste prioriteiten

De Commissie leert echter niet uit haar fouten, betreurt Van Bossuyt: “Zo wil zij nu jaarlijks 2,5 miljoen euro besteden aan schooluitstappen voor een select clubje scholen. Ik blijf pleiten voor een verdere verbreding van Erasmus+ en voor investeringen in opleidingen en stages voor jongeren. Tussen 2014 en 2020 zullen naar schatting twee miljoen studenten uit het hoger onderwijs hiervan gebruikmaken. De Europese Unie moet het belastinggeld besteden aan projecten met een duidelijke meerwaarde. Enkel zo kan ze de burger overtuigen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is