Twee miljoen Catalanen trokken op 1 oktober 2017 naar de stembus, een grote meerderheid koos voor onafhankelijkheid. Vandaag moeten hun leiders de prijs voor deze uiting van democratie betalen, want het Spaanse Hooggerechtshof veroordeelt negen van hen onverbiddelijk met straffen tussen negen en dertien jaar.

Wilfried Vandaele: “Eerlijk proces was geen optie”

Vlaams Parlementslid en fractievoorzitter Wilfried Vandaele: “Na bijna twee jaar in voorarrest en isolement komt de uitspraak niet als een verrassing. We wisten al van dag één dat een eerlijk proces geen optie was voor de heren in Madrid. De censuur in de marge van het proces was hallucinant, de Catalaanse omroep werd zelfs verboden om de termen "ballingschap" en "politieke gevangenen" te gebruiken. Een internationaal netwerk van waarnemers gaf al aan dat de procesgang niet eerlijk en weinig tegensprekelijk verliep. Hoe kan Europa tolereren dat er zo van zijn standaarden wordt afgeweken?”

Peter De Roover: “Plaatsvervangende schaamte voor Spaanse justitie”

“De Catalaanse beweging moest bloeden omdat ze het had aangedurfd aan het centraal gezag van Madrid te raken. De Spaanse nationalisten schoten in een spreekwoordelijke kramp, de aanklacht van rebellie konden ze nooit hard maken, daarom kiezen ze voor het vagere misdrijf van opruiing. Ik heb plaatsvervangende schaamte voor de Spaanse justitie”, aldus federaal fractievoorzitter Peter De Roover, die ook meegeeft dat hij minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hierover aan de tand zal voelen.

“Negen veroordelingen, negen verwoeste levens, maar Madrid is geen stap dichter bij de vernietiging van de Catalaanse beweging. Ze denken verkeerdelijk dat ideeën mee achter de tralies verdwijnen. Vanavond zullen honderdduizenden Catalanen weer de straat optrekken. Wij zijn alvast solidair en zullen alle mogelijkheden die ons als parlementslid ter beschikking staan uitputten om hen in hun streven te steunen”, zegt Peter De Roover.

Assita Kanko: “Zelfbeschikking is een recht, geen misdrijf”

Europees Parlementslid Assita Kanko valt hem bij: “Dit is het grootste politieke proces in de EU in jaren, ongezien en de Europese Commissie zwijgt. In het Europa van de 21ste eeuw zou zelfbeschikking een recht moeten zijn, geen misdrijf. De beslissing van vanmorgen is een aanfluiting van al waar Europa vandaag voor zou moeten staan. Ik kan de vraag aan Commissievoorzitter Juncker stellen wat wij hier nog doen als het recht om in een parlement te debatteren, om vreedzaam te demonstreren of een mening te uiten, aanleiding kan geven tot jaren van opsluiting in een lidstaat van de EU. Als Europa niet in actie schiet, dan is het alle geloofwaardigheid kwijt op het vlak van mensenrechten. Ik roep de afscheidnemende Commissie op om zich ondubbelzinnig tegen deze schande voor de democratie uit te spreken.”