Dit is België: Charles Michel buist Charles Michel

Door Peter De Roover, Sander Loones op 9 september 2019, over deze onderwerpen: Federale begroting
Charles Michel

“Vanuit Plopsacoo tikt de toekomstige voorzitter van de Europese Raad Charles Michel de Belgische premier Charles Michel op de vingers. Het niveau van de Belgische politiek blijft verbazen, het begrotingsdebat verdient meer sérieux”. N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover en Kamerlid Sander Loones reageren op de uitspraken van Charles Michel over het Belgische begrotingstekort.

Liever Marrakesh dan begroting op koers

De twee N-VA’ers verwachten meer sérieux van de premier, in plaats van gespeelde verontwaardiging: “Toen de regering viel, zat de begroting op traject met een tekort van 0,8 procent. Premier Michel vond het toen belangrijker om het Marrakesh-pact te ondertekenen dan de begroting op koers te houden. De restregering kieperde het zomerakkoord en de jobsdeal in de vuilnisbak. Zelfs afgeklopte uitvoeringsbesluiten werden door de restregering in de lade geduwd om er nooit meer uit te komen. Wij zijn ons nochtans altijd als een constructieve partner blijven opstellen.”

MR als slechtste leerling

In het begrotingsdebat past vooral bescheidenheid, meent De Roover. “De Vergrijzing Een stijging van de gemiddelde leeftijd doordat het aandeel van ouderen in de bevolking stijgt. Een periode van vergrijzing gaat vaak ook gepaard met een bevolkingsdaling. Die is concreet zichtbaar in de bevolkingspiramide, waarvan de basis inkrimpt en daardoor ook het draagvlak voor de sociale zekerheid. vergrijzing bereikt haar toppunt. Wat we nu zien, bewijst het falen van België. De paarse en paars-groene regeringen lieten de rekeningen in het verleden ontsporen bij economisch mooi weer, terwijl toen al duidelijk was dat de pensioenkosten zouden exploderen. De ambitie en dash die er in de eerste jaren van de Zweedse coalitie waren, hebben we niet tot op de eindmeet kunnen volhouden. Bij de traditionele partijen ontbreken de wil en het plan om te hervormen en besparen. Dat bleek ook uit de berekening van de kiesprogramma’s door het Planbureau Het Federaal Planbureau (FPB) is een Belgische instelling van openbaar nut. Het Planbureau maakt studies en vooruitzichten over sociaal-economische en ecologische beleidsvraagstukken.  Het stelt zijn wetenschappelijke deskundigheid ter beschikking van de regering, het parlement, de sociale partners en nationale en internationale instellingen.  planbureau . Met een extra put van 9,5 miljard euro kwam de MR trouwens als slechtste leerling uit die oefening.”

Een dikke onvoldoende

Eind oktober komt de verlening van de voorlopige twaalfden opnieuw naar het parlement. Sander Loones wil zich constructief opstellen: “De regering in lopende zaken moet zich ten dienste stellen van het parlement in plaats van de nodige hervormingen te vertragen. Laat ons, om te starten, het zomerakkoord en de jobsdeal van onder het stof halen. Iedereen die kan werken, moet aan de slag. Anders zullen we de begroting nooit op orde krijgen en riskeren we een veroordeling door de Europese Unie. Het zou jammer zijn dat Europees president Michel het huiswerk van premier Michel een dikke onvoldoende zou moeten geven.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is