Het Vlaams onderwijsveld geeft transparantie over het contactonderzoek van de CLB’s, het aantal besmettingen en het aantal quarantaines op school. Zo wordt de omvang van het probleem duidelijk én kan alles in perspectief geplaatst worden. Medio september – twee weken na de heropening van alle scholen voor alle leerlingen – werden de eerste cijfers gepubliceerd. Toen konden er echter nog niet veel conclusies getrokken worden. Het virus heeft immers een incubatieperiode van ongeveer tweeweken: de cijfers van medio september vertelden dus vooral iets over het einde van de zomervakantie.

Cruciaal dat maatregelegen nageleefd worden

Een maand na de heropening van alle scholen voor alle leerlingen is er bij 1.620 leerlingen (0,14%) en 286 personeelsleden (0,17%) een positieve COVID19-test afgenomen. 681 personeelsleden (0,41%)  en 11.259 leerlingen (0,94%) werden na het contactonderzoek van de CLB’s in quarantaine geplaatst. Op basis van hun contactonderzoek geven de CLB’s aan dat het aantal besmettingen binnen de schoolmuren beperkt blijft en dat er weinig gevallen zijn waarbij leerkrachten besmet worden door leerlingen. “De scholen zijn niet immuun voor het virus. Het is dus cruciaal dat we de maatregelen blijven naleven”, zegt minister Weyts. “Deze gegevens laten echter ook toe om te nuanceren. De onderwijsdraaiboeken werken, ze worden goed toegepast in de scholen en we moeten de maatregelen nu vooral blijven naleven”.

Alle leerlingen naar school

Een maand geleden werden de basis- en secundaire scholen geopend in code geel: alle leerlingen van alle leerjaren kunnen alle dagen naar school. Dankzij een fijnmazige aanpak kan er lokaal wel geschakeld worden naar een hoger pandemieniveau, als dat noodzakelijk blijkt op basis van de lokale situatie.

Alle gegevens van de CLB’s worden ook gepubliceerd op onderwijs.vlaanderen, waar ze over twee weken opnieuw geactualiseerd zullen worden.