834 geseinde personen ontdekt dankzij screening passagiers

Door Jan Jambon op 17 augustus 2018, over deze onderwerpen: Luchtvaart, Veiligheid, Politie, Verandering
Europa en VS koppelen strenge terreuraanpak aan respect voor privacy

De screening van passagiersgegevens in de luchthavens heeft sinds april al 834 geseinde mensen opgeleverd. In tien procent van de gevallen diende de luchthavenpolitie effectief in te grijpen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon noemt de screenings een succesverhaal in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme. “België staat het verst van alle landen met de screening van passagierslijsten.”

Ontvoeringen vermeden

Sinds april van dit jaar worden alle vliegtuigpassagiers verplicht gescreend. De vliegtuigmaatschappijen moeten 48 uur voor vertrek de passagierslijsten doorgeven. Uit de eerste resultaten blijkt dat op die manier 18 ontvoeringen door ouders zijn vermeden. Verder werden vooral terreurverdachten opgepakt en mensen die verdacht worden van fraude of diefstal.

Ook op trein, bus en boot

Minister Jan Jambon lanceerde onlangs nog het voornemen om de passagiersscreenings uit te breiden naar andere transportmiddelen. Begin volgend jaar volgt een pilootproject voor treinreizigers en mensen die met de bus reizen. In een latere fase zullen ook de passagiersgegevens van bootreizigers worden gescreend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is