240.000 Vlamingen genieten ondanks corona van Open Monumentendag

Door Matthias Diependaele op 13 september 2020, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed, Coronacrisis
Matthias Diependaele op Open Monumentendag 2020

De 32ste editie van Open Monumentendag lokte 240.000 bezoekers naar monumenten in heel Vlaanderen. Opvallend veel bezoekers waren dit jaar met hun smartphone op pad. “Mijn eerste Open Monumentendag als bevoegd minister was meteen een voltreffer”, zegt een tevreden minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.

Op verschillende plekken in het land hingen infoborden met QR-codes die bezoekers konden scannen. Zo konden monumenten die de deuren omwille van corona gesloten hielden, toch hun erfgoed ontsluiten. De infoborden met QR-codes vormden ook tijdens verschillende fiets- en wandelroutes informatieve rustpunten. Zo'n 50.000 mensen genoten digitaal - enerzijds via de QR-codes, anderzijds via podcasts, virtuele rondleidingen en andere digitale initiatieven - van erfgoed.

Erfgoed is belangrijk voor de Vlaming

Door de coronamaatregelen moesten heel wat organisatoren creatief uit de hoek komen, weet minister Diependaele. “Ik ben dan ook bijzonder tevreden dat er zoveel Vlamingen genoten hebben van ons erfgoed, zowel fysiek als digitaal. Het enthousiasme toont aan dat de Vlamingen vinden dat ons onroerend erfgoed een belangrijk deel uitmaakt van hun leven. Ze voelen zich er verbonden mee en zien het als een onderdeel van hun identiteit. Het is een materiële uitdrukking van wie we zijn en waar we vandaan komen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is