Het stukje duinen van een tiental hectare werd in 1976 aangeduid als gebied voor verblijfsrecreatie, wat er jarenlang was. Ook in 1993 kreeg ze geen bescherming in het kader van het Duinendecreet. Maar sinds 2016 is dat niet meer het geval en is de natuurwaarde en biodiversiteit in stijgende lijn. Bouwpromotoren werkten in het verleden diverse bouwprojecten uit voor die plek. Als het van de minister afhangt worden de resterende Zeeparkduinen in De Panne niet volgebouwd, kondigde ze eerder aan. Ze voegt nu de daad bij het woord.

Camping wordt natuur

De Vlaamse Regering besliste op voorstel van Demir om de locatie van de voormalige Camping Zeepark in De Panne te beschermen en dus geen ontwikkelingen meer toe te laten gezien dit een belangrijke zone is voor kustverdediging én natuur. Minister Demir zal een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan maken om de camping te herbestemmen naar natuur. De komende weken zal ze met een startnota de formele procedure opstarten.

Natuurlijke bescherming tegen overstromingen

“Meer dan ooit is er het besef van de noodzaak voor het behoud en het herstel van de open ruimte en in het bijzonder van de kustduinen. De Zeeparkduinen liggen tussen het Noordzeestrand en de Kustbaan en vormen een natuurlijke bescherming tegen overstromingen in tijden van klimaatopwarming. Bovendien houdt het duinenmassief ook insijpelend neerslagwater vast waardoor een zoete grondwaterlens zich vormt die beschermt tegen verzilting. Bebouwing en verhardingen verminderen op alle vlakken de meerwaarde van het gebied”, aldus Demir.