“Er moet inderdaad geïnvesteerd worden in het net, maar dat dat leidt tot een stijging van de elektriciteitsfactuur is compleet onaanvaardbaar en staat haaks op de daling van de Vlaamse beleidscomponent de voorbije jaren,” aldus minister Demir.  “Ik verwacht van alle betrokkenen dat zij rekening houden met de maatschappelijke impact van hun beslissingen. Als de nieuwe voorstellen leiden tot een hogere elektriciteitsfactuur, dan bemoeilijkt dat bovendien ook de energie- en klimaattransitie. Ik vraag dan ook dat er voorstellen komen die maatschappelijk verantwoord zijn, de transitie net faciliteren én die de Vlaming niet opzadelen met hogere facturen.”

Intrede Vlaanderen in Fluvius onvermijdelijk

Meer dan ooit bewijst het ook de noodzaak aan de intrede van Vlaanderen in Fluvius, waar lokale besturen als enige aandeelhouder op dit moment meer denken aan dividenden dan aan de energietransitie. “De conclusie is helder: lokale besturen hebben hun taak om de energietransitie voor te bereiden niet serieus genomen. De intrede van Vlaanderen in Fluvius zal de volgende legislatuur onvermijdelijk zijn en zal deel uitmaken van de regeringsonderhandelingen. Ik wil een debat over de strategische verankering van alle netbeheerders in Vlaanderen en hun rol in onze energie- en klimaattransitie in Vlaanderen”, stelt Demir.

Zwijgen en betalen

De helft van de geprojecteerde toename voor gezinnen is het gevolg van de forse stijging van de federale transmissienettarieven, goedgekeurd door de CREG op basis van het door minister Van der Straeten goedgekeurde Ontwikkelingsplan van Elia. Bij bedrijven gaat het zelfs om 78 procent van de toename. “Over deze kosten heeft Vlaanderen geen enkel zeggenschap: de gewesten mogen enkel zwijgen en betalen. Onvoorstelbaar”, stelt Demir. Demir vraagt dan ook dat ook de federale regering het over een andere boeg gooit en zijn verantwoordelijkheid neemt om de elektriciteitskost voor de Vlaming net te verlagen in plaats van te verhogen, bijvoorbeeld door het verlagen van de accijnzen op elektriciteit. 

Elektriciteit moet goedkoper

Demir: “Hoge elektriciteitsprijzen ontmoedigen burgers om stappen te zetten in de elektrificatie en maken investeren in een warmtepomp of elektrische auto minder interessant. Ook onze industrie klaagt over dure elektriciteit. Ik begrijp dat sommigen dat geen probleem vinden, maar ik vind dat dus wel. Als we een koolstofarme toekomst willen, dan moet elektriciteit goedkoper worden. Dat is ook wat Vlaanderen de voorbije jaren deed. De Vlaamse beleidscomponent daalde met 40 procent, in schril contract met andere overheden. Via een aantal belangrijke ingrepen zal in de periode 2019 tot en met 2024 zal voor ongeveer 1,1 miljard euro aan kosten uit de energiefactuur gehaald zijn.