Kosten uit de factuur halen om ze via de belastingen opnieuw te innen, is mensen blaasjes maken. Daarom geen populistische voorstellen, eenmalige maatregels, loze beloftes of broekzak-vestzakoperaties: wij gaan de centen halen waar ze te vinden zijn: bij de overgesubsidieerde grote zonnepaneelinstallaties”, zegt Zuhal Demir. Ze werkt het initiatief de komende maanden verder uit in regelgeving en gaat ook de Raad van State om advies vragen.

Vlaams aandeel elektriciteitsfactuur structureel verlagen

Demir werkte al enkele maanden aan een juridisch robuust voorstel waarmee ze voor het eerst die historische oversubsidiëring maximaal wil rechtzetten. “Gezinnen voelen die nu nog steeds dagelijks op hun factuur. Door de uitbetaling van groenestroomcertificaten aan overgesubsidieerde grote zonnepaneelinstallaties stop te zetten, wordt de Vlaamse componenten uit de elektriciteitsfactuur structureel verlaagd. De minister schat in dat het om zo’n 1.200  - grote - installaties gaat.

1,2 miljard euro minder subsidies

Hiermee wil de regering tussen volgend jaar en 2032 voor maar liefst 1,2 miljard euro oversubsidiëring vermijden. Dat bedrag wil Demir integraal en structureel inzetten om jaar na jaar kosten uit de elektriciteitsfactuur te halen voor alleenstaanden en gezinnen, over buurtwinkels en cafés, kmo’s tot scholen en woonzorgcentra. Die laatste categorieën vindt Demir ook belangrijk, aangezien dergelijke instellingen kosten finaal ook door moeten rekenen aan iemand.

Bijkomende ingrepen

De ingreep komt bovenop de reeds besliste maatregelen, zoals een aardgasheffing op ondernemingen en het stopzetten van subsidies voor nieuwe aardgasaansluitingen. Zo verdwijnt structureel minstens 75 miljoen euro kosten uit de elektriciteitsfactuur. Stapsgewijs verdwijnen ook elk jaar kosten voor de subsidiëring van fossiele warmtekrachtkoppeling uit de elektriciteitsfactuur, wat oploopt tot 170 miljoen tegen 2032.

Vlaams Klimaatfonds voor turbo op energie- en klimaatbeleid

Tegelijk  beslist de regering vandaag om ongeveer 44 miljoen euro extra middelen vanuit het klimaatfonds  te mobiliseren om een turbo te zetten op haar renovatie- en energiestrategie. “We mogen de mensen geen blaasjes wijsmaken: de internationale hoge energieprijzen kunnen nog langere tijd aanhouden. Aan eenmalige, tijdelijke maatregelen hebben de mensen weinig. Daarom zetten we naast de structurele tariefverlaging ook een turbo op de ondersteuning van gezinnen of zelfstandigen die renoveren of kiezen voor lokale hernieuwbare energie”, besluit Zuhal Demir.