Zuhal Demir: “De voorbije twee jaar hebben we het ongeziene recordbedrag van 124 miljoen euro uitgetrokken om te investeren in asbestafbouw. Dat is een verzesvoudiging van het gemiddelde jaarlijkse budget van 10 miljoen euro per jaar en tegelijk meer dan het dubbele van alle asbestinvesteringen de voorbije 5 jaar. Tussen 2015 en 2020 werd door opeenvolgende Vlaamse regeringen in totaal 51 miljoen euro besteed aan asbestafbouwbeleid. Bij ons gaat intussen al om meer dan 124 miljoen euro op twee jaar tijd.”

Dr. Yvonne Waterman, oprichtster van het Forum, treedt de minister bij en kan goed de vergelijking maken met de rest van Europa: “Net nu Europa inzet op de renovatie van oude gebouwen, is het meer dan ooit van belang dat er meer bewustwording is van de risico’s die aan oude woningen verbonden zijn, waarbij asbest met afstand de grootste is. Mensen moeten veilig kunnen wonen, werken, renoveren enzovoort. Daarom valt het zeer te prijzen dat minister Zuhal Demir hierin het voortouw neemt om de Vlaamse bevolking te beschermen tegen asbestrisico’s. Dit gaat vele mensenlevens redden.”

Onderscheidend, mondiaal leiderschap

“Niemand hoeft dood te gaan aan asbest, als wij passende maatregelen nemen. Minister Demir toont echt onderscheidend, mondiaal leiderschap op dit vlak. Ik hoop dat mettertijd alle landen in de wereld haar voortreffelijke voorbeeld zullen volgen. Zij heeft hiervoor veel geld beschikbaar gesteld en een zeer breed beleid met daadkracht ontwikkeld. Ik hoop dat mettertijd alle landen in de wereld haar voortreffelijke voorbeeld zullen volgen.”