De onderhandelingen op Europees niveau gaan onder meer over de verdeling van meer dan 13 miljard euro, onder meer uit ETS-veilingen en het Sociaal Klimaatfonds. “Dat geld komt natuurlijk niet uit de lucht gevallen. Dit geld komt niet uit de zak van mevrouw Von der Leyen of meneer Michel, ook niet uit de zak van mevrouw Khattabi. Het is grotendeels afkomstig van de portemonnee van de Vlaming en van de Vlaamse ondernemingen. Via het systeem van emissiehandel moeten zij in eerste instantie betalen vooraleer deze middelen terug bij de lidstaten terechtkomen. De Vlaamse Regering is tegen de uitbreiding van het ETS-systeem voor gebouwen en transport, omdat dit de Vlaming nog meer op kosten dreigt te jagen. Nu dit op Europees niveau - ondanks onze kritiek en met steun van Khattabi - doorgeduwd is, ben ik nog méér dan ooit waakzaam dat deze middelen terug zullen vloeien naar diegenen die er het meeste toe zullen bijdragen: de Vlamingen”, klonk het bij Demir.

“Het systeem van emissiehandel is voor de Vlaamse Regering overigens een gewestelijke bevoegdheid, zeker wat betreft gebouwen en transport. “Net daar nam Vlaanderen tal van maatregelen, zoals de renovatiepremies. Het is dan ook evident dat deze middelen grotendeels terugvloeien naar de Gewesten, en dus ook naar Vlaanderen en de Vlaming”.

Vlaams klimaatplan wordt niet heronderhandeld

Demir wil ook niet dat het Vlaamse energie- en klimaatplan heronderhandeld wordt. “Vanaf het begin heb ik duidelijk gemaakt dat Vlaanderen niet meedoet aan het opbod aan percentages tot - 47%. De door Ecolo en Groen gedomineerde regeringen in ons land hebben dat wél gedaan en samengespannen tegen het Vlaamse standpunt in, dus ik ga ervan uit dat zij ook de gevolgen van hun klimaatpolitiek zullen accepteren. Dat niet doen zou hypocriet zijn. Maar als Ecolo de noodzaak voelt om dat nog eens uit te leggen tijdens een Overlegcomité, doe ik dat graag”.

‘Kumbaja-conferentie’

Tot slot meldde Demir ook dat ze niet deelneemt aan de zogenaamde Nationale Conferentie over klimaat van federaal minister Khattabi in november. “Ik weet dat ze graag haar ministerschap afsluit met een grote show om de aandacht naar zichtzelf toe te trekken over bevoegdheden die tot iemand anders behoren. Ik wens haar in november veel succes met haar Kumbaja-conferentie rond 'rechtvaardige transitie', maar Vlaanderen heeft daar geen behoefte, noch nood aan. Wij werken verder en daar hebben we geen conferenties of praatbarakken voor nodig”, besluit Demir.