Weyts maakt een einde aan pelsdierkweek en dwangvoeding

Door Ben Weyts op 22 juli 2018, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Infografieken, Verandering
Nerts

Er komt een einde aan de pelsdierkweek in Vlaanderen. De zeventien bestaande pelsdierkwekerijen – waar jaarlijks nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood worden – zullen allemaal de deuren sluiten. Ook de productiemethode van dwangvoeding, het best gekend van de foie gras, zal niet meer mogelijk zijn in Vlaanderen. “Na onder andere het verbod op onverdoofd slachten en de wetgeving tegen blokstaarten neemt Vlaanderen afscheid van achterhaalde praktijken zoals pelsdierkweek en dwangvoeding”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts.

De pelsdierkweek voor de productie van bont werd de voorbije jaren al verboden in Wallonië en Brussel, maar het ging telkens slechts om een symbolisch verbod, omdat er daar geen pelsdierkwekerijen gevestigd zijn. Vlaanderen telt wel nog altijd zeventien pelsdierkwekerijen. Jaarlijks worden er in die kwekerijen nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood. Ook de productiemethode van dwangvoeding wordt stopgezet. “Dieren doden enkel en alleen voor hun pels is echt niet meer van deze tijd. Hetzelfde geldt voor het produceren van foie gras door dieren ziek te maken en hen letterlijk voedsel door de strot te rammen.”

Er wordt een overgangsperiode voorzien tot eind 2023, waarin de kwekers zich al aan een reeks voorwaarden moeten houden. Zo mogen ze in de komende jaren hun activiteiten niet meer verplaatsen of uitbreiden: ze mogen enkel nog kweken met de soort die ze vandaag al houden. Uiterlijk op 1 december 2023 moeten alle zeventien pelsdierkwekerijen en één foie gras-producent gesloten zijn. De kwekers worden echter gestimuleerd om sneller tot sluiting over te gaan. Daarom wordt het compensatiebedrag dat de kwekers krijgen toegekend jaarlijks verminderd.

“We moeten zuinig zijn met het woord ‘historisch’, maar dit is echt een enorme stap vooruit voor Vlaanderen”, zegt Weyts. “We nemen afscheid van een winstgevende industrie omdat we als gemeenschap meer waarde hechten aan dierenwelzijn. Hier mogen we heel trots op zijn. Vlaanderen neemt internationaal opnieuw de voortrekkersrol inzake dierenwelzijn.”

Infografiek - Gedaan met nertsenkweek en gwangvoeding in Vlaanderen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is