Al in 2003 gaf de toenmalige VU-minister van Cultuur Paul Van Grembergen het startschot voor een masterplan voor het KMSKA. Het voorbije decennium investeerde de Vlaamse overheid, onder impuls van voormalig minister-president Geert Bourgeois en nadien Jan Jambon ruim 100 miljoen euro in de volledige vernieuwing van het museum.

Toonaangevend

“Het heeft 11 jaar lang volharding, arbeid en centen gevraagd om deze oude, statige maar verstilde dame klaar te stomen voor een vooraanstaande rol als toonaangevend museum voor de dag van morgen, de toekomst en de uitstraling van de havenstand en metropool Antwerpen”, zei een trotse Antwerpse burgemeester Bart De Wever bij de officiële heropening van het KMSKA.

Vertrouwbaar baken in veranderende wereld

Volgens minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon is het een goed bestede investering. “Zowel mijn voorgangers als ik deden deze inspanningen om één reden: nergens beter dan hier komen onze Vlaamse meesters tot hun recht. Nergens voelen ze zich meer thuis.” Ook de maatschappelijke waarde ontgaat Jan Jambon niet: “In een maatschappij die met serieuze problemen geconfronteerd wordt, kunnen instellingen als musea loutering en rust brengen én, vooral, hoop bieden. Ze zijn een vaste en betrouwbare baken in een wereld die permanent in verandering is.

Grandeur blijft overeind

Met de renovatie krijgt het KMSKA een derde extra oppervlakte erbij, waarmee het zich kan meten met de grote internationale musea. Ondanks de grondige make-over en de toevoeging van nieuwe, moderne zalen, blijft de grandeur van het gebouw overeind, waarin de oude grote meesters als Rubens, Van Eyck of Jordaens moeiteloos hun plek vinden, maar ook hedendaagse werken van onder meer Luc Tuymans de bezoeker kan bekoren.

Internationaal op de kaart

“Het KMSKA heeft nu alle troeven in handen om zich internationaal helemaal op de kaart te zetten”, aldus Jan Jambon. Het biedt een antwoord de rol die een museum vandaag moet spelen in de maatschappij. Het is een plek van ontmoeting, creatieve kruisbestuiving en maatschappelijk debat. Het verbindt mensen over generaties en culturen heen. Er is geen betere manier om de Vlaming te overtuigen van het belang om te blijven investeren in kunst en cultuur. Dit vernieuwde KMSKA geeft ook aan welk belang de Vlaamse Regering hecht aan ons erfgoed.”