Brave leerling gestraft

De federale overheid beperkt de toegang tot de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde aan Vlaamse universiteiten met quota. Al 20 jaar lang is Vlaanderen de enige die deze federale quota braaf toepast. De Franse gemeenschap overschrijdt de federale quota keer op keer. De federale overheid dreigde telkens om geen RIZIV -nummers toe te kennen aan alle afgestudeerden, maar ging telkens overstag. In Vlaanderen, met groeiende zorgnoden, is intussen een achterstand ontstaan. “De balorige leerling werd keer op keer beloond, de brave leerling werd keer op keer bestraft. In dat spel spelen we niet meer mee.”

Tekort aan (tand)artsen

Vlaanderen verhoogt nu zelf de artsenquota. Volgend academiejaar zullen er aan de Vlaamse universiteiten 1.276 studenten geneeskunde en 180 studenten tandheelkunde kunnen starten aan een opleiding. De federale overheid voorzag voor de opleiding geneeskunde slechts 929 plaatsen, maar Weyts verhoogt dat quotum op basis van het artsentekort in Vlaanderen, het aantal studenten dat uitvalt tijdens de opleiding en het aantal afgestudeerden dat na de opleiding toch geen arts wordt. 

Voor de opleiding tandheelkunde de federale overheid voorziet 136 plaatsen, maar Weyts verhoogt dat quotum op basis van het tandartsentekort in Vlaanderen, het aantal afgestudeerden dat na de opleiding een andere beroepskeuze maakt en het aantal plaatsen dat vorig jaar niet ingenomen werd.

Weloverwogen en haalbare verhoging

De verhoging gebeurt weloverwogen, zodat de onderwijskwaliteit niet in het gedrang komt. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts ging in gesprek met de decanen van de faculteiten geneeskunde en met de studenten. “Deze verhoging is haalbaar voor onze universiteiten. En ze is nodig, want zonder extra artsen kunnen we de zorgnoden in Vlaanderen niet opvangen.”

RIZIV-nummer voor afgestudeerden

De Vlaamse Regering zal er al het mogelijke aan doen om ervoor te zorgen dat alle afgestudeerden een RIZIV-nummer krijgen van de federale overheid, zoals ook keer op keer gebeurde voor de Franstalige afgestudeerden.

Nu de nieuwe quota afgeklopt zijn, zal de Vlaamse Overheid de financiële impact voor de universiteiten bestuderen, want het gaat om dure opleidingen.