De Vlaamse Regering heeft vandaag een pakket bekrachtigd om in 2022 en 2023 een ongezien budget te mobiliseren om het energieverbruik te verlagen. Ze verhoogt de reeds voorziene budgetten van 440 miljoen euro naar maar liefst 658 miljoen euro voor renovatie, isolatie, warmtepompen en hernieuwbare energie.

Sneller van het gas af

“In één klap gaan we sneller van het gas af, isoleren we beter onze gebouwen en beschermen we de portefeuille van onze middenklasse. Vlaanderen is klein maar maakt een groot verschil. We gaan investeren in een lager energieverbruik en lokale energieproductie voor de mensen interessanter en gemakkelijker maken. En we gaan tegelijk de uitrol van hernieuwbare energie versnellen om ons minder afhankelijk te maken van gas”, klinkt het bij Zuhal Demir.

Een greep uit de maatregelen

Enkele van de maatregelen zijn de verhoging van de MijnVerbouwpremie, waarbij vooral de middenklasse en lagere inkomens extra steun krijgen. Dat geldt ook voor de premie voor warmtepompen, die gevoelig stijgt. Voor mensen die het financieel moeilijk hebben, komt er de MijnVerbouw-lening. Met het MijnVerbouwLoket kan de Vlaming straks op één centrale plaats terecht voor het aanvragen van premies. De Energiehuizen krijgen extra financiering. Vlaanderen zal ook investeren in extra wind- en zonne-energie.

“We staan voor moeilijke tijden, maar de Vlaamse Regering neemt haar verantwoordelijkheid en heeft specifiek aandacht voor de middenklasse”, besluit Demir.