Vlaanderen krijgt volwaardig ministerie van Buitenlandse Zaken

Door Geert Bourgeois op 17 juli 2015, over deze onderwerpen: Economie, Ondernemen, Buitenlandse Zaken, Diplomatie, Verandering
Vlaanderen krijgt volwaardig ministerie van Buitenlandse Zaken

De Vlaamse Regering heeft het licht op groen gezet voor een volwaardig eigen ministerie voor Buitenlandse Zaken. “Met de oprichting van dit ministerie zal Vlaanderen zijn Europese en internationale rol nog beter vervullen”, zegt minister-president Geert Bourgeois, ook bevoegd voor buitenlands beleid.

Momenteel is iedere Vlaamse minister binnen zijn of haar bevoegdheden evenzeer bevoegd voor Europese en internationale initiatieven. Hetzelfde geldt voor de departementen en agentschappen. Een Vlaams ministerie van Buitenlandse Zaken zou toelaten een meer samenhangend Vlaams buitenlands beleid te voeren. Dat moet de internationale zichtbaarheid en uitstraling van Vlaanderen ten goede komen.

Sinds 1993 is Vlaanderen bevoegd voor buitenlands beleid. Dat betekent onder meer dat Vlaanderen internationale verdragen kan afsluiten, diplomatieke vertegenwoordigers kan aanstellen in het buitenland en Vlaamse investeringen en handel in het buitenland kan ondersteunen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is