Vlaanderen geeft jonge kunstenaars een duwtje in de rug met nieuw percentagedecreet

Door Cathy Coudyser op 20 februari 2019, over deze onderwerpen: Cultuur, Kunst
Kunstenares voor schilderij

“Het ideale kunstwerk beroert bezoekers, personeel, gebruikers, staat daarvoor op de juiste locatie, is gemaakt uit de goede materialen en biedt zelf een meerwaarde.” Vlaams Parlementslid Cathy Coudyser reageert verheugd op de goedkeuring van het ‘percentagedecreet’ door het Vlaams Parlement. Het percentagedecreet laat toe om een percentage van de totale kost van openbare bouwprojecten voor te behouden voor publieke kunst. Volgens Cathy Coudyser komen zo meer mensen in contact met kunst. “Het is ook een manier om jonge kunstenaars en nieuwe kunstvormen een duwtje in de rug te geven”, zegt het Vlaams Parlementslid.

Kunst in scholen

De principes om kunst meer in de openbare gebouwen te integreren en het percentagedecreet bestaan sinds 1986. Maar er waren tal van knelpunten, onduidelijkheden en de percentages en bedragen waren niet meer realistisch. Een nieuw systeem was nodig. Daar is nu werk van gemaakt met het nieuwe percentagedecreet. “Nu zullen ook scholen die nieuwbouw zetten kunst integreren. Ook bij mobiliteitswerken zoals de aanleg van een brug of tunnel kan kunst worden geïntegreerd, of bij een nieuw openbaar cultuurcentrum, sport- of vrijetijdshuis”, aldus Cathy Coudyser.

Aandacht voor kunst

Het decreet stopt overigens niet bij de realisatie van het kunstwerk. Ook de zorg voor het kunstwerk en het onderhoud kunnen mee worden begeleid.  “Daar zien wij een belangrijke rol weggelegd voor de Vlaamse Bouwmeester en de cel Kunst van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Deze cel kan een kenniscentrum worden en alle goede praktijken, ervaringen en expertise verzamelen en delen. Dit decreet biedt kansen om een  prettige publieke ruimte te creëren en kan een wijk of buurt doen opleven. Bovendien geven we jonge en beloftevolle kunstenaars en nieuwe kunstvormen een duwtje in de rug. De aandacht voor kunst kan er maar wel bij varen”, besluit Cathy Coudyser.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is