Vlaamse visserij beschermen tegen brexit

Door Sander Loones op 2 juli 2017, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie, Visserij
Vissersboot

Het Verenigd Koninkrijk startte in maart zijn uitstap uit de Europese Unie officieel op. Vlaamse vissers kijken met bijzondere aandacht naar de onderhandelingen over het toekomstige visserijbeleid. Vooral nu de Britse regering  aankondigt om uit de conventie van Londen uit 1964 te stappen. Die geeft onze vissers toegang tot een deel van de Britse territoriale wateren. Sander Loones, Europarlementslid uit Koksijde-Oostduinkerke, en Matthias Priem, gemeenteraadslid in Nieuwpoort, roepen op de belangen van onze vissers voluit te verdedigen: “Van alle Europese lidstaten zouden wij bij de zwaarst getroffenen zijn, wanneer geen of een slecht akkoord wordt bereikt. De relatieve stabiliteit die we vandaag kennen op het vlak van quotaverdeling, moet dus behouden blijven. Ook de Britten gaan de onderhandelingen trouwens best respectvol tegemoet, want toegang tot elkaars wateren is ook in hun belang.” 

Europese vissers zijn erg afhankelijk van visbestanden in Britse wateren. De Britten willen daarvan gebruik maken om hogere visquota voor zichzelf te onderhandelen, in ruil voor toegang van de Europese vaartuigen tot de Britse wateren. “De meest kritische stemmen willen met het visserijdossier een voorbeeld stellen”, verklaart Priem. “Ze willen het als testcase gebruiken om aan te tonen dat het Verenigd Koninkrijk niet met zich zal laten sollen tijdens de brexitonderhandelingen. We mogen niet dulden dat onze vissers het slachtoffer worden van politiek tactische spelletjes.”

Nieuwe vissersoorlog in de maak?

Loones wijst erop dat de Britten omgekeerd ook sterk afhankelijk zijn van de EU-markt voor de afzet van hun visserij- en aquacultuurproducten - voor bijna zeventig procent maar liefst. “Dat geeft ons een goede hefboom in de onderhandelingen. Als de Britten hun vis aan ons willen blijven verkopen, ontketenen ze best geen nieuwe kabeljauw-of makreeloorlog. Vanuit het Europees Parlement zullen wij er alvast mee over waken dat een goed akkoord gevonden kan worden, zodat ook onze vissers de garantie krijgen op een duurzaam visserijbeheer.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is