Om te komen tot een Programmatorische Aanpak van Stikstof (PAS), bewandelt de Vlaamse Regering twee sporen:

  1. Zuhal Demir onderzoekt via een milieueffectenrapport hoe ze de uitstoot en neerslag van stikstof in Vlaanderen kan aanpakken. Op grond van de scenario’s die uit het rapport komen, worden concrete maatregelen uitgewerkt. In elk scenario wordt uitgegaan van de reeds voorziene generieke inspanningen van alle sectoren uit het luchtbeleidsplan 2030 (transport, industrie, landbouw), en worden bijkomende generieke inspanningen doorgerekend voor zogenaamde piekbelasters. 
  2. Daarnaast maakt Demir een inschatting van de kosten, baten en de maatschappelijke en de socio-economische impact van de verschillende scenario’s en maatregelen.

Inspraakprocedure voor de burger

Alle Vlamingen zullen via een openbaar onderzoek mogelijkheid tot inspraak krijgen na het resultaat van beide oefeningen: “Door verschillende scenario’s door te rekenen in een milieueffectenrapport en ook nog eens te voorzien in een inspraakprocedure voor burger verhoogt de regering de juridische robuustheid van het finale PAS-kader, wat de ganse economie ten goede komt”, zegt Demir.

Ook terugdringen van ammoniakuitstoot van cruciaal belang

Het spreekt voor zich dat naast het terugdringen van de uitstoot van stikstofoxides ook het terugdringen van de ammoniakuitstoot van cruciaal belang zal zijn. Minister Demir zal de komende dagen ook persoonlijk met de verschillende betrokken actoren het gesprek aangaan over deze vervolgstappen.

Wetenschappelijk onderbouwd en juridisch robuust

De definitieve stikstofregeling moet voor de Vlaamse Regering wetenschappelijk onderbouwd zijn en juridisch robuust zijn. Enkel zo krijgen alle sectoren rechtszekerheid, van industrie over bouwsector tot landbouw. In tussentijd komen er richtlijnen die vergunningverlenende overheden moeten toelaten weloverwogen rechtsgeldige beslissingen te nemen in vergunningsdossiers.

Overleg met Nederland

Vlaanderen zal de komende maanden ook blijven overleggen met Nederland, gezien het grensoverschrijdend karakter van de problematiek: “Alle inspanningen die geleverd worden, hebben als doel een volledige vergunningstop, zoals in Nederland, te voorkomen en rechtszekerheid te garanderen voor alle sectoren”, besluit Demir.