Verder onderzoek naar pulskorvisserij nodig

Door Sabine Vermeulen op 2 februari 2018, over deze onderwerpen: Visserij
vissersboot

Voor Vlaanderen is het belangrijk dat verder onderzocht wordt wat het potentieel en de gevolgen van de pulskorvisserij zijn. Ook als Europa de techniek, die gebruik maakt van elektrische schokken om vissen te vangen, zou verbieden. “Een verbod mag geen rem mag zijn op de verdere ontwikkeling van de techniek”, vindt Vlaams Parlementslid Sabine Vermeulen.

Een aantal Europese landen experimenteert momenteel met pulskorvisserij omdat dit een duurzamere techniek zou zijn dan bestaande vismethodes. Vooral de Nederlandse vloot maakt er kwistig gebruik van: tachtig van hun vaartuigen zijn uitgerust met een pulskor. In Vlaanderen zijn er dat maar twee. “De techniek kent voor- en tegenstanders”, verklaart Vermeulen. “Volgens sommige experts is de methode milieuvriendelijk, anderen vrezen dat de techniek zo doeltreffend is dat het visbestand daalt. Verder onderzoek naar pulskorvisserij – én de manier waarop die in de praktijk wordt toegepast – is dus nodig, onder meer om de langetermijneffecten op het visbestand na te gaan.”

Het Vlaams Parlementslid pleit ook voor een gelijk speelveld onder de vissers. “Een ongelijkheid tussen de Vlaamse vloot met twee pulskorren en een Nederlandse vloot met tachtig van die schepen, zorgt alleen maar voor spanningen in de internationale visserijwereld”, besluit Vermeulen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is