Uitbesteden muntproductie levert structurele besparing op

Door Johan Van Overtveldt op 17 maart 2017, over deze onderwerpen: Financiën, Verandering

Door de drastische daling van de vraag naar circulatiemunten is het volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt niet langer verantwoord om in te staan voor de eigen muntproductie. “Daarom besteden we die vanaf volgend jaar uit, al blijven we wel nog zelf munten uitgeven. Dat leidt tot een structurele besparing van 2,1 miljoen euro”, aldus de minister. “Om dezelfde reden besliste eerder ook de Nationale Bank al om de productie van eurobiljetten uit te faseren.”

De vraag naar circulatiemunten is sterk gedaald sinds de komst van de euro en de stijgende populariteit van elektronische betaalmiddelen. Het aantal geslagen circulatiemunten daalde van 770 miljoen in 2001 naar 68 miljoen in 2015. De vele vaste kosten die het zelf slaan van munten met zich meebrengt, wegen op de winstgevendheid. De Europese Commissie raadt bovendien aan om overstock van andere lidstaten op te kopen in plaats van zelf te produceren. 

Herstructurering Koninklijke Munt

Deze regeringsbeslissing kadert in de herstructurering van de Koninklijke Munt van België (KMB), in overeenstemming met het regeerakkoord en na verschillende audits. De KMB blijft wel instaan voor het ontwerp en de bestelling van de munten, alsook de beteugeling van valsmunterij. Alle betrokken werknemers krijgen de garantie op een nieuwe functie binnen de FOD Financiën.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is