Vooral tandzorg blijkt nu het kneusje van de klas te zijn: slechts 40 procent wordt terugbetaald, wat duidt op een tekort aan financiering door de overheid. “Heel wat tandartsen hebben dan ook aangegeven dat ze aan de huidig geldende tarieven geen zorg kunnen aanbieden en supplementen moeten vragen om de kwaliteit van zorg te garanderen. Zeker tandartsen die zich hebben toegelegd op een specifieke discipline, kunnen zonder supplementen hun praktijk niet draaiende houden. Er is de laatste jaren weliswaar meer budget voorzien voor terugbetaling van tandzorg, maar heel wat disciplines vallen daar volledig buiten. Ook nieuwe technieken en materialen kosten meer.”

Barslecht idee

“Ik heb er van in het begin al voor gewaarschuwd dat het verbod om extra’s te vragen voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming een barslecht idee was. Je ontzegt namelijk een hele categorie mensen hedendaagse en optimale zorg. En je kunt van tandartsen toch moeilijk verwachten dat ze ver onder de kostprijs van hun behandeling gaan werken, waardoor de ene praktijk na de andere overkop zal gaan?” Bovendien zijn er regio’s waar er bijzonder veel mensen onder het statuut ‘verhoogde tegemoetkoming’ vallen. Eén op drie in de regio Brussel, en bij de jongeren in Antwerpen zelfs bijna 40 procent. “Het is dus niet dat je voor een enkeling aan te lage tarieven zou moeten werken.”

Menswaardige zorg-op-maat

Het verbod van Vandenbroucke tast ook het welzijn van de patiënt op de stoel aan. “Mensen met een handicap of veel angst hebben bijvoorbeeld meer behandelingstijd nodig. Zij komen vaak in de in aanmerking voor een statuut ‘verhoogde tegemoetkoming’ en kunnen zo rekenen op menswaardige zorg-op-maat, waar ze graag een béétje voor bijbetalen. Die deur valt nu volledig dicht.”

Correcte tarieven

“Minister Vandenbroucke neemt maatregelen die in strijd zijn met het principe van conventie en deconventie en met het vrije beroep. Wat hij zou moéten doen, is ervoor zorgen dat er correcte tarieven zijn voor tandheelkundige behandelingen, zodat die supplementen niet nodig zijn. Dat is pas drempelverlagend en sociaal.”