Spreekverbod voor Puigdemont

Door Peter Luykx op 21 februari 2018, over deze onderwerpen: Neutrale overheid, Regio's in Europa
Carles Puidgemont

De weigering om een zaal van de Kamer ter beschikking te stellen voor een lezing van de Catalaan Carles Puigdemont is teleurstellend. De Vlaams-Catalaanse Vriendschapsgroep (VLACAT) had Puigdemont uitgenodigd voor een colloquium over de situatie in Catalonië. “Het is hallucinant dat zelfs in de bakermat van de vrije meningsuiting die het parlement is, een democratisch verkozen parlementslid niet toegelaten wordt om te spreken”, reageert Kamerlid Peter Luykx verontwaardigd.

Complex Catalonië

De VLACAT bestaat uit Vlaamse leden van de verschillende parlementen en van alle politieke strekkingen. Ze had Puigdemont uitgenodigd om via een gedachtenwissel meer helderheid te brengen in de complexe Catalaanse actualiteit. “Dit is dus geen solo-initiatief van de N-VA. Het is teleurstellend dat de openheid die Carles Puigdemont aan de dag legt, op een veto stuit”, zegt Kamerlid Luykx.

Open dialoog

“Puigdemont is een democratisch verkozen parlementslid. Het is voor Kamerleden heel gebruikelijk om sprekers van uiteenlopende pluimage uit te nodigen in het Huis der Parlementsleden”, legt Peter Luykx uit. Peter Luykx pleit voor een open dialoog, te beginnen in eigen huis. “Deze weigering creëert een precedent dat het mogelijk maakt om in de toekomst bij elke aanvraag een reden te vinden om het veto in te roepen”, besluit hij.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is