Sinds wanneer weet premier De Croo van nota Staatsveiligheid over Haouach?

Door Peter De Roover op 13 juli 2021, over deze onderwerpen: Staatsveiligheid
Peter De Roover

De nota van de inlichtingendiensten die Ihsane Haouach linkt aan de Moslimbroeders dateert van dinsdag 6 juli. Nochtans zei premier Alexander De Croo vorige donderdag in de Kamer dat zijn partijgenoot Van Quickenborne de nota ontving op woensdagavond. “Het is wel erg sterk dat een nota van Staatsveiligheid drie dagen moet reizen om de premier te bereiken, wetende dat de minister van Justitie tot dezelfde partij behoort”, reageert N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover.

Maandag gaven de premier en staatssecretaris Schlitz op vraag van de N-VA tekst en uitleg over de nota van de Staatsveiligheid over voormalig regeringscommissaris Haouach en het extremistische Moslimbroederschap. Tijdens die zitting gaf premier De Croo aan dat partijgenoot en minister van Justitie Van Quickenborne de nota van staatsveiligheid reeds ontving “op woensdagavond” en dat het document pas vlak voor de plenaire vergadering op donderdag aan hem werd overhandigd. De premier verklaarde tot verbazing van de commissieleden dat hij geen kennis nam van het dossier van Staatsveiligheid alvorens hij antwoordde op de talrijke vragen in het halfrond.

Premier geeft onvolledige en mogelijk foutieve informatie

Op de nota, die ondertussen ook gelekt werd aan RTBF.info, staat zwart op wit de volgende datum: 6/07/2021, dus dinsdag 6 juli. Dat betekent dat de informatie die de premier in de commissie meegaf tenminste onvolledig en mogelijks zelfs foutief was. “Ik heb tijdens de commissie gevraagd naar een duidelijke tijdlijn, die heb ik klaarblijkelijk niet gekregen. Nu blijken er zomaar drie kalenderdagen te zitten tussen de opmaak van de nota en de kennisname door de premier. Het is wel erg sterk dat een nota van Staatsveiligheid zo lang moet reizen om de premier te bereiken, wetende dat de minister van Justitie tot dezelfde partij behoort”, reageert N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover.

Peter De Roover eist dat de premier de exacte datum waarop de documenten in de respectievelijke kabinetten ontvangen werden, meedeelt aan het parlement. Een interpellatie aan de premier over de kwestie-Haouach werd reeds ingediend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is