Pleegzorgverlof biedt pleegouders nodige ondersteuning

Door Kristien Van Vaerenbergh op 4 juli 2018, over deze onderwerpen: Pleegzorg en adoptie

De Kamercommissie Sociale Zaken gaf groen licht aan het wetsvoorstel van Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh waardoor pleegouders in de toekomst zes weken verlof kunnen krijgen bij de komst van een pleegkind.

Tot nu toe hadden pleegouders per koppel maar zes dagen verlof om allerlei administratieve zaken te regelen, voor zorgtaken kregen ze geen extra tijd. Het pleegzorgverlof zal nu gelijkgeschakeld worden met het adoptieverlof tot zes weken per ouder. “Dat is nodig zodat de pleegkinderen, die vaak erg kwetsbaar zijn, zich kunnen hechten aan de pleegouders en de nieuwe omgeving”, zegt Kristien Van Vaerenbergh. “Bovendien voorziet de wetgever een geleidelijke uitbreiding. Vanaf 2019 komt er om de twee jaar telkens een week bij. Tegen 2027 zou er op die manier een pleegzorgverlof van 17 weken zijn. Zes weken per ouder plus vijf weken per pleeggezin. Het moet wel gaan om minderjarige kinderen en enkel in geval van langdurige pleegzorg.”

Twee jaar nadat pleegzorgouders na dertig jaar wachten eindelijk een duidelijk juridisch statuut kregen, wordt dus een nieuwe stap vooruit gezet. “Door pleegzorgouders beter te ondersteunen proberen we pleegzorg verder aantrekkelijk te maken. De wachtlijst voor pleegkinderen blijft immers groot. Momenteel staan nog steeds ongeveer 600 kinderen op de wachtlijst om opgevangen te worden in een pleeggezin”, besluit Van Vaerenbergh.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is