Bert Wollants: “Vandaag is de laatste plenaire vergadering voor de deadline. Maar in plaats van onze burgers en bedrijven zekerheid te geven over de energiebevoorrading zei de minister doodleuk dat de regering in november niet zou beslissen.”

De sluiting van alle kerncentrales in ons land stuit op steeds meer protest. Eerder deze week kwam er extra druk door Fedustria, dat 1.700 ondernemingen vertegenwoordigt uit de hout- en textielindustrie. De werkgeversorganisatie riep in een open brief op om de twee kerncentrales nog minstens tien jaar langer open te houden om de energiebevoorrading te garanderen en betaalbaar te houden.

De tijd dringt echter, aangezien de paars-groene regering zichzelf altijd de tijd heeft gegeven tot eind november 2021 om de knoop rond het ophouden van de twee jongste kerncentrales, definitief door te hakken. Daarom interpelleerde N-VA-energie-expert Bert Wollants de minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en vroeg haar om klare wijn te schenken: “Dit is de laatste plenaire voor de beslissing valt over de kernuitstap. Ik vraag u dan ook om uw kaarten op tafel te leggen. Zal u de garantie kunnen bieden dat de stroomvoorziening verzekerd is bij de kernuitstap in 2025? Burgers, ondernemers en energiebedrijven maken zich zorgen.”

Minister maakt mogelijke verlening 2 kerncentrales nóg moeilijker

Minister Van der Straeten antwoorde niet op de vragen van Kamerlid Wollants maar verklaarde plots wel dat in tegenstelling tot haar voortdurende verklaringen dat de paars-groene regering deze maand niet zal beslissen over de kernuitstap. “Ongezien”, reageert Wollants. “Sinds het begin van de regering poneert men dat er een beslissing komt in november, vandaag laat Van der Straeten elke timing los. Wellicht om een beslissing over het verlengen van 2 kerncentrales gewoon nóg moeilijker te maken.”