Over de lage rentes maken spaarders zich terecht zorgen. Zeker de grootbanken lijken amper te bewegen. De staatsbon bleek ook geen oplossing. Dat is voor Peter De Roover echter geen excuus om de banken met nieuwe belastingen op te zadelen.

Afwentelen op spaarders

De Roover: “Eerst en vooral worden die belastingen toch afgewenteld op de spaarders. Ten tweede zal geen enkele belasting op de banken voor extra intrest op het spaargeld zorgen. Integendeel, we mogen immers niet vergeten dat de overheid 30 procent belastingen heft op de rente op spaargeld (als dat bedrag hoger is dan 980 euro per jaar, red.) en andere spaarformules. De gemakkelijkste manier waarop de overheid het rendement van spaargeld kan verhogen is dus de roerende voorheffing verlagen. Gek dat deze regering daar niet aan denkt.”

Kleine banken treffen

De Roover waarschuwt alvast voor ondoordachte initiatieven die de meer publieksvriendelijke kleinere banken treffen. De uitgifte van een nieuwe staatsbon zou die volgens de NBB in een gevarenzone duwen. “Het is niet de taak van een minister van Financiën om de stabiliteit van de kleinere banken in het gedrang te brengen.”