Onverdoofd slachten: totaalverbod moet er komen vóór zomer 2017

Door Jelle Engelbosch op 27 oktober 2016, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
Onverdoofd slachten: totaalverbod moet er komen voor zomer 2017

Voor de N-VA moet er een totaalverbod op het onverdoofd slachten komen vóór de zomer van 2017. De partij heeft een traject uitgestippeld om dat resultaat te bereiken en wil dit niet laten doorkruisen door andere initiatieven. Vandaar dat de partij deze week in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement tegen het voorstel van decreet van Hermes Sanctorum stemde. “Dat gebeurde geenszins van harte”,  zegt Vlaams Parlementslid Jelle Engelbosch. “Maar nu opeens voor een andere strategie kiezen, zou ons geen millimeter dichter bij ons doel brengen. Bovendien zijn de schapen allerminst gebaat bij een regeling die juridisch sneuvelt nog voor het volgende Offerfeest.”

“Het dossier staat weliswaar niet in het Vlaamse regeerakkoord, maar dankzij onder meer de N-VA en onze Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts staat het onverdoofd slachten nu al enige tijd hoog op de politieke en maatschappelijke agenda”, stipt Engelbosch aan. “Er zijn weinig dossiers waar zo’n breed draagvlak voor bestaat in Vlaanderen.”

Definitief en duidelijk

Jelle Engelbosch is dan ook duidelijk over het einddoel: "Er moet vóór het zomerreces van 2017 een definitieve en duidelijke regeling komen voor dit dossier. Wat de N-VA betreft, betekent dat een totaalverbod op onverdoofd slachten. Wij hebben daar nooit een geheim van gemaakt en daar kan geen enkele twijfel over bestaan. Aangezien de door minister Weyts aangestelde begeleider in maart of april 2017 met zijn rapport moet komen, is dat perfect mogelijk.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is