Nieuw record: bijna 100.000 honden geregistreerd in 1 jaar

Door Ben Weyts op 3 februari 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
Nieuw record: bijna 100.000 vierpoters geregistreerd in 1 jaar

Vorig jaar werden maar liefst 98.551 honden geregistreerd in de Vlaamse hondendatabank. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van 2015 én het hoogste cijfer sinds de opstart van die databank in 1998. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts spreekt dan ook van een nieuw record. In totaal staat de teller intussen op 1,34 miljoen geregistreerde honden in Vlaanderen.

Honden registreren in de databank rendeert dubbel voor het dierenwelzijn. Ten eerste kan een geregistreerde hond later eenvoudig geïdentificeerd worden. “Volgens de meest recente cijfers zorgt de databank ervoor dat we 82 procent of vier op de vijf verloren gelopen honden kunnen herenigen met hun baasje”, aldus Weyts. Ten tweede betaalt ieder baasje bij de registratie een kleine bijdrage, waarvan een deel (4 euro) rechtstreeks naar een fonds voor Dierenwelzijn gaat. “Dat fonds heb ik kort na mijn aantreden in het leven geroepen, om nog meer initiatieven te kunnen financieren”, verklaart de minister. “Je beste dierenvriend registreren kost dus een beetje tijd en geld, maar het is wel een rechtstreekse investering in het welzijn van jouw dier. Niet voor niets beginnen we dit jaar ook met een centrale databank voor katten.”

De databank biedt ook een inkijk in de wereld van honden en hun baasjes. Zo werd in 2016 geen enkele hond méér geregistreerd dan de chihuahua: met 21.289 registraties laat dat ras de bordercollie (8.124) en de ‘canis vulgaris’ of straathond (7.716 ) ver achter zich. De volledige lijst met geregistreerde rassen vind je hier, samen met een top twintig van de mannelijke en vrouwelijke hondennamen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is