Niet Brussel maar Boekarest huisvest binnenkort het EU Centrum voor Cyberveiligheid

Door Cieltje Van Achter op 10 december 2020, over deze onderwerpen: Innovatie, Technologie, Wonen en werken in Brussel
5G innovatie

Een van de voorwaarden om het EU Cybercentrum binnen te halen, is 5G. Brussel hield in zijn kandidatuur vast aan zijn strenge stralingsnorm. Voor Brussels fractievoorzitter Cieltje Van Achter mist Brussel een kans om zichzelf als digitale wereldstad op de kaart te zetten. “Dat dit alles gebeurt met de steun van Open Vld, dat begrijp ik niet.”

Brussel stelde zich kandidaat om het nieuwe EU Centrum voor Cyberveiligheid te huisvesten. Eindelijk was er een sprankeltje hoop dat 5G toch in Brussel een realiteit kon worden. Eén van de voorwaarden voor dit centrum was immers dat 5G moest beschikbaar zijn. De huidige Brusselse stralingsnorm is evenwel te streng om een 5G netwerk te kunnen uitbouwen. Die moet dus worden aangepast. Het Brusselse voorstel om het cybercentrum binnen te halen, hield evenwel vast aan die strenge stralingsnorm. Of dat ten volle heeft meegespeeld in de beoordeling om Boekarest te verkiezen boven Brussel, zullen we ongetwijfeld maar moeilijk kunnen achterhalen. Feit is dat we ernaast gegrepen hebben.

Toekomst is digitaal

Het centrum gaat dus naar Boekarest. “Het EU Centrum voor Cyberveiligheid was onze kans om Brussel op de kaart te zetten als digitale wereldstad. Het zou een stap vooruit betekenen in het 5G-dossier. Voorts verwacht men dat er tegen 2022 350.000 functies op het gebied van cyberveiligheid in Europa niet ingevuld zullen zijn. Het EU Centrum had een deel van die jobs naar Brussel kunnen halen”, reageert Brussels fractievoorzitter Cieltje Van Achter verontwaardigd. “Het ontbreken van perspectief rond 5G doet Brussel de das om. Al jaren wijs ik er op dat de toekomst digitaal is. Dat omvat ook 5G, zeker gelet op de voorspelde verzadiging van het Brusselse 4G-netwerk. In plaats van werk te maken van een aanpassing van de stralingsnormen, willen de paars-groene regeringspartijen evenwel een burgerparticipatietraject starten over 5G. Dat dit alles gebeurt met de steun van Open Vld, dat begrijp ik niet.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is