Kruimelpad
Cieltje Van Achter
Cieltje Van Achter is geboren in Asse en opgegroeid in Halle. Samen met haar man en hun drie kleine kinderen, woont ze in Schaarbeek.
Met een vader die actief was in de lokale politiek van Halle en een moeder in het verenigingsleven, valt de appel niet ver van de boom. Als tiener was ze al druk in de weer – zo volgde ze muziekschool, dansles, dramatische expressie, tekenacademie en ging ze ook nog een engagement aan bij de Scouts. Later op de humaniora in Dilbeek zette ze haar schouders onder de leerlingenraad en schopte ze het zelfs tot voorzitter.
Al van kindsbeen af is Cieltje een echt stadsmens. Er stonden geregeld uitstapjes naar Brussel op het programma en zoals het spreekwoord zegt, oude liefde roest niet. Voor ze echter haar hart definitief aan Brussel verpandde, verkende ze nieuwe horizonten in het kader van haar studies. Ze studeerde rechten in Leuven, vertrok voor een jaar op Erasmus naar Parijs, behaalde in Bologna een master in ontwikkelingssamenwerking om ten slotte te eindigen met internationale politiek in Washington DC. Ondanks al deze ronkende namen koos ze er resoluut voor om na haar studies te wonen en te werken in onze aller hoofdstad, Brussel.
Als pas afgestudeerde bracht Cieltje haar eerste jaren door in de Brusselse advocatuur om nadien aan de slag te gaan bij de Vlaamse overheid op het departement ‘Internationaal Vlaanderen’. Hier schreef ze onder andere mee aan het Europese en Vlaamse beleid voor de controle op de wapenhandel. Het gaf haar de grootste voldoening om te kunnen werken aan een veiligere samenleving en haar eigen bescheiden bijdrage te kunnen leveren aan een klantvriendelijke Vlaamse overheid.
De politieke microbe die ze van thuis meekreeg, werd verder gestimuleerd door haar geëngageerde vrienden en haar schoonvader Geert Bourgeois. Dit bracht haar ertoe om zich succesvol kandidaat te stellen bij de afgelopen verkiezingen voor het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.
Cieltje houdt van de hoofdstad, maar stelt met lede ogen vast dat Brussel enorme uitdagingen kent zonder adequate oplossingen: torenhoge werkloosheid, plaatsgebrek in het onderwijs, een constant verkeersinfarct, onveilige buurten, armoede en een wirwar aan instellingen. Deze uitdagingen moeten aangepakt worden zodat Brussel kan uitgroeien tot een leefbare en welvarende stad voor al haar inwoners. De stadsvlucht van de middenklasse moet dringend worden gekeerd.
Als Brussels volksvertegenwoordiger zal Cieltje zich vooral toespitsen op de thema’s mobiliteit, cultuur en jeugd, werkgelegenheid, ruimtelijke ordening en gelijke kansen. Ze ziet hierbij ook een belangrijke rol weggelegd voor Vlaanderen dat Brussel als haar hoofdstad niet mag loslaten. Als doe-het-al is ze ook lokaal actief bij de N-VA-afdeling Schaarbeek-Evere.