Het aantal gewelddaden ten opzichte van NMBS-personeel zit in stijgende lijn, met regelmatig langere periodes van arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Vorig jaar waren er bijna 2000 gevallen van agressie ten opzichte van treinpersoneel. In 10 procent van de gevallen leidde dit zelfs tot arbeidsongeschiktheid. In het verleden kaartte Kamerlid Tomas Roggeman deze situatie al meermaals aan bij de minister, maar die geeft deze hier geen gehoor aan. “Minister Gilkinet heeft al honderden miljoenen euro’s extra gegeven aan de NMBS, maar geen euro daarvan voor extra veiligheidsmaatregelen. Met onze resolutie voor meer veiligheid op de trein roepen we de minister en de federale regering op om dringend maatregelen te nemen,” stelt Roggeman.

Kordater optreden

In deze resolutie aan de federale regering vraagt de N-VA onder andere naar een andere invulling van voor veiligheidsdienst Securail. Dat is de interne beveiligingsdienst van de NMBS die naast de Spoorwegpolitie zorgt voor de veiligheid op de treinen en in de stations. Zo moet volgens de indieners de communicatie tussen Securail en de Spoorwegpolitie op een efficiëntere manier gebeuren, zodat er kordater kan worden opgetreden in onveilige situaties.

Bodycams

Kamerlid Roggeman vraagt in de resolutie ook voor extra veiligheidsagenten op de treinen en in de stations. Die moeten ook de mogelijkheid krijgen om weerspannige personen te boeien in afwachting van de politie. Om discussies achteraf te vermijden vraagt de partij ook dat Securail-agenten worden uitgerust met bodycams. “Dat een reiziger veilig op zijn bestemming geraakt, hoort een prioriteit te zijn voor een minister van Mobiliteit. Ik vraag hem dan ook met aandrang om de nodige ingrepen te doen”, besluit Roggeman.