Coronavoucher beschermde sector en consument

Sinds de coronacrisis in maart moest de reissector massaal reizen annuleren. Die federale overheid riep daarom de coronavoucher in het leven. Deze schortte de verplichte terugbetaling van pakketreizen tijdelijk op en maakte het mogelijk om aan de consument een tegoedbon te verstrekken waarmee men op een later tijdstip opnieuw een reis zou kunnen boeken. De tegoedbon die niet wordt besteed door de reiziger binnen een jaar na uitgifte, wordt op zijn vraag terugbetaald. “De coronavoucher bood een goede oplossing om op korte termijn zowel de reissector als de consument te beschermen. De reissector kreeg uitstel van betaling en de consument kreeg de zekerheid dat hij de waarde van zijn reis niet verliest, door de dekking door het Garantiefonds reizen”, zegt Kamerlid Van Bossuyt.

Terugbetaling desastreus voor de reissector

Niemand had echter kunnen voorspellen dat de coronacrisis en de stilstand van de toeristische sector zo lang zouden aanhouden. “Mensen kunnen momenteel nog steeds niet of nauwelijks reizen. Het normale reisverkeer zal waarschijnlijk pas volledig hernemen eens iedereen gevaccineerd is, en dat kan gemakkelijk nog tot na de zomer van 2021 duren”, meent Van Bossuyt. Daardoor kunnen de coronavouchers niet ingeruild worden en dreigt de reissector de waarde van vele vouchers, die 307 miljoen euro bedraagt, te moeten terugbetalen. “Maar veel reisondernemingen vechten om te overleven en zijn op dit moment niet in staat om te voldoen aan deze terugbetaling.”

Garantiefonds biedt geen garantie

Ook voor de consument dreigt gevaar. Met de coronavoucher garandeerde de regering aan de consument dat hij bij eventueel faillissement van de reisorganisator zijn geld zou kunnen terugkrijgen via het Garantiefonds. Maar nu blijkt uit antwoord van de staatssecretaris dat het Garantiefonds niet over voldoende middelen beschikt om de 307 miljoen aan vouchers die momenteel in omloop zijn te dekken. Een oplossing dringt zich dus op.

Voucherbank is de oplossing

Daarom pleit Van Bossuyt voor de oprichting van een coronavoucherbank. Deze bank zou worden opgericht door de overheid en stelt reisorganisatoren in staat om geld te lenen uit deze bank. Hiermee kunnen zij de coronavouchers terugbetalen aan de consument. De reisorganisatoren krijgen vervolgens maximaal vijf jaar de tijd om hun lening aan de overheid terug te betalen.