N-VA vraagt opheldering over spionage Turkse moskeeën in België

Door Peter De Roover op 15 december 2016, over deze onderwerpen: Turkije, Justitie, Staatsveiligheid

Kamerfractievoorzitter Peter De Roover vraagt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om de spionageactiviteiten van Turkse moskeeën in België dringend op te volgen en passende acties te ondernemen.

Aanleiding daarvoor is een brief van Diyanet, het Turkse departement van religieuze zaken, aan Turkse moskeeën, ambassades en consulaten in het buitenland. In die brief wordt opgeroepen om Turken verdacht van banden met de Gülen-beweging te bespioneren en hun namen door te geven aan de Turkse overheid. Ook bij ons werd die brief verspreid. “Dergelijke oproepen zijn absoluut en radicaal onverenigbaar met onze levenswijze”, aldus De Roover, die scherp het Turkse imperialisme hekelt.

Vergunning intrekken

In het Vlaams Parlement bevestigde minister en partijgenote Liesbeth Homans, bevoegd voor de erkenning van moskeeën, eerder al dat ze de vergunning van Diyanet-moskeeën zal intrekken, indien het onderzoek van de Staatsveiligheid de berichten over de oproep tot spionage bevestigt. De Roover vroeg minister Geens dan ook om nauw samen te werken met het Vlaamse niveau, zodat erkenningen ook echt kunnen worden geschrapt. De Roover benadrukt ook het belang om imams in eigen land op te leiden in plaats van te importeren uit Turkije: “De activiteiten van Diyanet maken de noodzaak daarvan nog acuter.”

“Onder geen enkel beding mag de lange arm van Erdogan kunnen grijpen tot in onze steden en gemeenten”, besluit De Roover. “Zijn lange arm heeft al meer dan ellende genoeg veroorzaakt in Turkije zelf. We kunnen niet tolereren dat hij dit hier ook doet.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is