N-VA roept op tot kalmte in luchthavendossier

Door Bert Wollants, Inez De Coninck op 21 maart 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Luchtvaart
Vliegtuig vliegt boven Brussel

Bij de luchtverkeersleiding van Belgocontrol heerst opnieuw hoogspanning. Bewonersgroepen en het gerecht viseren nu immers ook individuele luchtverkeersleiders, om zo de geluidshinder aan te pakken. Daardoor duiken her en der berichten op over een stakingsdreiging. Vanuit de Kamer roepen Bert Wollants en Inez De Coninck op tot kalmte: “Een nieuwe staking is wel het laatste wat deze luchthaven nodig heeft.”

Wollants stelt vast dat allerlei complottheorieën momenteel de kop opsteken als oorzaak voor geluidshinder. Volgens bronnen uit het overheidsbedrijf zou het gerecht namelijk onderzoeken of er sprake is van het 'samenspannen door ambtenaren', zoals de strafwet uit 1867 dat ziet. Met andere woorden: men zoekt de oorzaken voor de hinder in de regio bij een soort staatsgreep in de lucht. “Opnieuw wordt pijnlijk duidelijk dat een vliegwet onontbeerlijk is om de luchthaven haar toekomst te gunnen”, aldus De Coninck.

Publieke vijand nummer één

“Veel gekker hoeft het in elk geval niet te worden", besluit Wollants. “Luchtverkeersleiders letterlijk beschuldigen van samenzwering maakt het dossier nog moeilijker dan het nu al is. Luchtverkeersleiders die hun job doen en de capaciteit van onze luchthaven garanderen blijken kop van jut. Blijkbaar is de tweede economische motor van dit land voor sommigen publieke vijand nummer één geworden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is