Moedwillige tekorten geneesmiddelen strenger aanpakken

Door Yoleen Van Camp op 1 november 2018, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Medicijnen
Apotheker

“Vandaag draaien de patiënt en maatschappij integraal op voor de meerkosten bij onbeschikbaarheid van medicijnen en dat mogen we niet langer tolereren.” Kamerlid Yoleen Van Camp heeft een wetsvoorstel klaar dat de tekorten aan geneesmiddelen aanpakt. Het voorstel regelt een meldingsplicht, met aanduiding van de oorzaak. Moedwillige tekorten kunnen leiden tot boetes. Bij blijvende problemen voorziet het wetsvoorstel in de verplichting om eerst onze markt te bedienen. Ten slotte regelt het voorstel ook dat apothekers vlotter alternatieven kunnen voorzien, zodat patiënten zo snel mogelijk verder geholpen worden.

Meldingsplicht met oorzaak

“Sorry uw medicament is niet beschikbaar.” Patiënten krijgen dat steeds vaker te horen bij hun apotheker. Volgens het meldpunt van de overheid gaat het om gemiddeld 42 geneesmiddelen per maand. In realiteit zijn het er een pak meer. “Er is geen overzicht, waardoor we niet kunnen optreden”, zegt Kamerlid Van Camp. In haar wetsvoorstel staat meldingsplicht, met verplichte aanduiding van de reden. Bij overmacht wordt begrip getoond. “Maar is het tekort moedwillig en uit winstbejag, dan moet dat strenger beboet worden én verhalen we de gemaakte meerkosten op de verantwoordelijke”, legt Yoleen Van Camp uit.

Meerkosten voor verantwoordelijke

Soms wordt een medicament hier bewust van de markt wordt gehaald omdat het in een ander land meer opbrengt. “Blijft zo’n geval zich voordoen met eenzelfde verantwoordelijke? Dan moet het mogelijk zijn om op te leggen onze markt éérst te bedienen”, meent Kamerlid Van Camp. Ook kan het zijn dat een grotere verpakking bewust onbeschikbaar wordt gemaakt, zodat er meerdere kleine verpakkingen moeten worden betaald, wat duurder is. “Vandaag draait de patiënt en maatschappij daar integraal voor op en dat mogen we niet langer tolereren. Die meerkosten moeten verhaald worden op de verantwoordelijke”, besluit Yoleen Van Camp.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is