Mobiele controleteams voor slachthuizen

Door Ben Weyts op 19 april 2019, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts versterkt het dierenwelzijn in alle slachthuizen met een mobiel controleteam dat overal in Vlaanderen verrassingsinspecties zal uitvoeren. Weyts voorziet drie miljoen euro per jaar om 25 voltijdse equivalenten te kunnen inzetten. Het Vlaamse controlesysteem komt bovenop de controle van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), dat nu al aanwezig is in de slachthuizen. “In de voorbije jaren hebben we verschillende keren kordaat moeten ingrijpen omdat er wantoestanden aan het licht waren gekomen in Vlaamse slachthuizen”, zegt Weyts. “Ik wil meer dierenleed voorkomen door controleurs in de slachthuizen te zetten die focussen op dierenwelzijn. Met 25 controleurs voor 70 slachthuizen zorgen we voor een van de meest sluitende controlesystemen in Europa.”

Kordaat ingrijpen

Vlaams Dierenminister Weyts moest de voorbije jaren verschillende keren kordaat ingrijpen toen wantoestanden aan het licht kwamen in Vlaamse slachthuizen. De slachthuizen van Tielt en Izegem werden bijvoorbeeld een tijdlang gesloten en mochten enkel opnieuw open onder strenge voorwaarden. Weyts stippelde een aanpak uit om het dierenwelzijn in de slachthuizen stap voor stap te versterken. Zo werd er al werk gemaakt van een externe doorlichting van slachthuizen, meer cameratoezicht, meer opleidingen voor slachters en een versterkte positie van de zogenaamde ‘animal welfare officer’ binnen elk bedrijf.

Dierenwelzijn bijzaak

Maar er knelde nog een schoentje bij de controles op de slachtvloer. Tot nu toe gebeuren die door dierenartsen die werken in opdracht het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en die dan ook focussen op de voedselveiligheid van het vlees. Ondanks een protocol tussen de Vlaamse Overheid en het FAVV blijft dierenwelzijn voor deze dierenartsen eerder een bijzaak die bovenop hun opdracht rond voedselveiligheid komt. 

Mobiele brigades

Ben Weyts investeert nu drie miljoen euro per jaar in een nieuw team van controleurs die in de 70 Vlaamse slachthuizen inspecties zullen uitvoeren toegespitst op dierenwelzijn. Met die middelen kunnen 25 voltijdse equivalenten het jaar rond aan de slag. Weyts gaat praktijkdierenartsen rekruteren die slachthuizen gaan controleren in opdracht van Vlaanderen. De dierenartsen worden niet vast verbonden aan een bepaald slachthuis, maar kunnen als mobiele brigades overal langsgaan. Ze kunnen ook verrassingsinspecties uitvoeren en indien nodig ook ’s nachts ingezet worden.

Vlaanderen neemt het voortouw

De aanwervingsprocedures voor de nieuwe Vlaamse controleurs worden opgestart in de zomer om ten laatste begin 2020 te kunnen starten.  “Vlaanderen neemt opnieuw het voortouw voor meer Dierenwelzijn. Geen enkel controlesysteem zal ooit 100 procent waterdicht zijn, maar ik maak me sterk dat we de meest sluitende controle in Europa oprichten”, besluit Ben Weyts.

Beluister Ben Weyts hierover in De Ochtend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is