Waarover gaat het?

De heer Shahbandi woonde de Kamercommissie bij over de Iraanse visa-affaire en deelde daarover enkele openbare Facebookposts, zoals een karikatuurtekening van de minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib. Hij maande haar in het bericht aan om “sterk te blijven tegenover de N-VA”.  Het bericht werd vervolgens opgepikt door de Franstalige krant La Dernière Heure, waarop Freilich via een tweet een kritische vraag stelde over de opmerkelijk partijdige communicatie van de journalist. Dat leidde uiteindelijk tot de aanklacht.

Dwangsom

Opmerkelijk is dat de journalist verdedigd wordt door niemand minder dan Fernand Keuleneer, een advocaat die op X bekend staat om uitgerekend zijn ongezouten meningen. Zij eisen een schadevergoeding van 10.000 euro, plus een dwangsom van 3.000 euro voor elke dag dat de tweet online blijft.

Niet verwijderen

Bij de inleidende zitting toonde rechter alvast geen gehoor voor de eis van Shahbandi om het bericht op X te verwijderen. Freilich reageert tevreden. "Ik was sowieso niet van plan om dat bericht te verwijderen. Dit geeft alvast vertrouwen in het verdere vervolg van deze zaak. Dit is dan ook een klassiek geval van lawfare of een praktijk waarbij het gerechtelijk apparaat wordt ingeschakeld om iemand zijn rechten in te perken”, reageert hij. “Maar we leven in een rechtstaat, niet in Iran. Er zal dus meer nodig zijn om mij de mond te snoeren”.