Meer teruggevorderde schooltoelagen door afwezigheid op school

Klas met leerlingen

Het aantal terugvorderingen van schooltoelagen van leerlingen die onvoldoende aanwezig waren op school is voor het derde jaar op rij gestegen. “Het gaat wel nog steeds om minder dan één procent van het totale aantal uitgekeerde schooltoelagen”, zegt Vlaams Parlementslid Ingeborg De Meulemeester. “Gelukkig maar, want deze maatregel is de spreekwoordelijke stok achter de deur.”

In totaal werden 1363 schooltoelagen voor het schooljaar 2014-2015 teruggevorderd omwille van de problematische afwezigheid van leerlingen. In 2013-2014 en 2012-2013 ging het om respectievelijk 1155 en 1005 terugvorderingen. “Die stijging van het aantal terugvorderingen is er niet enkel in absolute maar ook in relatieve cijfers,” stelt De Meulemeester vast, “dus zelfs indien ook het aantal schooltoelagen mee is gestegen.” De stijging doet zich vooral voor in het secundair onderwijs en situeert zich het sterkst in Antwerpen en Oost-Vlaanderen, met respectievelijk 464 en 392 terugvorderingen.

Stok achter de deur

Hoewel het aantal terugvorderingen stijgt ten opzichte van het aantal toegekende toelagen, blijft het gelukkig laag: minder dan één procent in alle onderwijsniveaus. “Het terugvorderen van een schooltoelage is dan ook de allerlaatste maatregel die wordt genomen in het tegengaan van spijbelen. Preventie en kort op de bal spelen zijn veel belangrijker om schoolverzuim tegen te gaan”, besluit De Meulemeester. “Anderzijds brengen rechten ook plichten met zich mee: schooltoelagen zijn er voor die leerlingen die ook effectief naar school gaan.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is