Meer aandacht nodig voor brandveilige bouwmaterialen

Door Anneleen Van Bossuyt op 6 september 2017, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie, Veiligheid
Brandweerman op dak

Na de brand in de Londense Grenfelltoren in juni eisen brandweerlui dat de Europese Unie meer aandacht besteedt aan brandveiligheid. Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt steunt die vraag, want momenteel kosten branden aan 4000 Europeanen het leven. Effectievere testen op de brandveiligheid van bouwmaterialen zijn volgens haar een eerste, belangrijke stap.

“Hoewel er al Europese regels bestaan over de normen waaraan bouwmaterialen moeten voldoen, is er nood aan betere testprocedures”, zegt Van Bossuyt. “Die testen moeten op grotere schaal gebeuren én in de omstandigheden waarin de bouwmaterialen effectief gebruikt worden.”

Ook meer overleg nodig

“Er is ook nood aan meer overleg tussen de Europese landen”, vindt het Europarlementslid. “Lidstaten die vooroplopen op het vlak van brandveiligheid kunnen bijvoorbeeld goede praktijken meegeven. Ik pleit niet voor een harmonisering van de verschillende evacuatieprocedures, -symbolen en andere levensreddende procedures, maar de lidstaten kunnen wel heel wat van elkaar leren.”

Elk jaar belanden ongeveer 70.000 Europeanen in het ziekenhuis met brandwonden. Het is de verantwoordelijkheid van het beleid om dat cijfer drastisch te doen dalen. Van Bossuyt is alvast van plan de bezorgdheden van de brandweerlui over te maken aan de Europese Commissie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is