Matthias Diependaele: “Vlaamse begroting is in evenwicht”

Door Matthias Diependaele op 20 februari 2020, over deze onderwerpen: Vlaamse begroting
Matthias Diependaele

In de Vlaamse begroting van 2019 is op een totaal budget van 45 miljard een afwijking van 122 miljoen, goed voor 0,3 procent. “We hebben een voorzichtig, accuraat en correct begrotingsbeleid”, stelt Vlaams minister Matthias Diependaele in het radioprogramma De Ochtend op Radio 1.

“Ernstig begrotingswerk”

De Tijd kopt met een begrotingsoverschot van 275 miljoen euro in 2019 voor de Vlaamse begroting, 122 miljoen meer dan initieel verwacht. “Op een totaal budget van 45 miljard, is een afwijking van 122 miljoen goed voor slechts 0,3 procent. Ik denk dus te mogen zeggen dat dit ernstig begrotingswerk is”, reageert Vlaams minister Matthias Diependaele.

Stormloop op vastgoed

De reden voor het overschot ligt deels bij de afschaffing van de woonbonus. Daardoor ontstond een stormloop op vastgoed, waardoor extra inkomsten binnenkwamen door registratierechten en hypotheekrechten. De vrees voor een terugval in 2020 blijkt ongegrond. Diependaele: “De cijfers van notarissen tonen wel degelijk aan dat mensen nog steeds huizen kopen.” Vastgoed blijft een populair investeringsproduct. 

Schuldafbouw

Omdat Vlaanderen net zoals de meeste landen met jaarlijkse begrotingen werkt, wendt de Vlaamse Regering het begrotingsoverschot aan om haar schulden af te bouwen: “Het overschot wordt gebruikt voor schuldafbouw. De regels laten niet toe dat we het doorschuiven naar 2020”, aldus Diependaele.

Beluister Matthias Diependaele in De Ochtend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is