Mark Demesmaeker mobiliseert collega's in Europees Parlement voor vrijlating Iraanse VUB-professor

Door Mark Demesmaeker op 10 februari 2017, over deze onderwerpen: Europees Parlement
Mark Demesmaeker

Ahmadreza Djalali, een Iraanse professor die voor de Vrije Universiteit Brussel werkt, zit opgesloten in een gevangenis in Teheran op verdenking van landsverraad. Europarlementslid Mark Demesmaeker vreest voor het leven van de dokter en heeft 65 andere Europarlementsleden gemobiliseerd om hem te steunen. Zij ondertekenden een gezamenlijke brief aan Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken, waarin ze haar vragen om de Europese druk op te voeren. “We pleiten ervoor dat zij er alles aan doet om Djalali in eerste instantie te beschermen en nadien terug te brengen naar zijn familie”, verklaart Demesmaeker. “We willen alleszins duidelijkheid over zijn lot en inzicht in zijn dossier.”

Met deze brief beantwoordt Demesmaeker aan een internationale steunoproep die vanuit de VUB vertrok: “Dokter Djalali is niet enkel in ons land maar ook elders een gerespecteerde wetenschapper. Collega’s en vrienden getuigen allemaal over zijn vaderlandsliefde en zien in hem echt geen oproerkraaier. Maar Iran ziet dat duidelijk anders. Zij verwijten hem zijn bijdragen aan wetenschappelijke projecten in Europa, de VS en Israël.”

Aandacht voor mensenrechten

Demesmaeker vraagt ook opnieuw aandacht voor de precaire mensenrechtensituatie in Iran. “De betrekkingen tussen de EU en Iran zijn de laatste maanden, niet het minst na het bereiken van een overeenkomst over kernwapens, sterk verbeterd. Een voorwaarde voor die diplomatieke toenadering was destijds dat Iran zorgvuldiger moest omgaan met de mensenrechten. Er wordt echter nog steeds gemarteld in Iraanse gevangenissen en ook de doodstraf blijft in voege. Onaanvaardbaar voor een land dat verdere toenadering tot de EU wenst”, besluit Demesmaeker.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is