Met het wetsvoorstel zet België ambitieuze stappen zetten in de strijd tegen de illegale ivoorhandel. De straffen voor ivoorsmokkel verhogen. Behoudens enkele strikte uitzondering wordt de in- en uitvoer van ivoor verboden. Ook de handel in zowel ruw als bewerkt ivoor wordt verboden, alsook de handel in ivoor verwerkt in andere voorwerpen.

Dekmantel voor criminele organisaties

Het is niet de bedoeling om de eigenaars van ivoor te culpabiliseren, of om excessieve restricties op te leggen aan de verkoop van ivoor, maar wel om ervoor te zorgen dat Belgisch ivoor en Belgische certificaten niet meer kunnen gebruikt worden door criminele organisaties als dekmantel voor de internationale handel in illegaal ivoor. “De stroperij op olifanten ondermijnt de economie in de betrokken Afrikaanse landen, en levert miljarden op voor internationale criminele en terroristische organisaties”, zegt Rita Gantois.

Internationale strijd

Begin 19e eeuw waren er nog 26 miljoen olifanten. Begin 20e eeuw nog 10 miljoen. Vandaag blijven minder dan 500.000 olifanten over. Intussen beweegt er heel wat op het internationaal toneel, om de ivoorhandel te stoppen en de olifant te redden. Het Verenigd Koninkrijk heeft een quasi totaalverbod ingevoerd. In China, de Verenigde Staten, Frankrijk, en Nederland zijn de invoer, uitvoer, en de interne handel in ivoor strikt aan banden gelegd. In de ivoorcentra Taiwan en Hongkong zal de handel verboden worden, en Singapore volgt allicht binnenkort.   

Draaischijf Europa

Europa is vandaag een grote exporteur van ivoor, mede door al het ‘oud’ ivoor van voor 1947 dat in Europa zonder controle circuleert onder de ‘antiekuitzondering’. De uitvoer van ‘legaal’ Europees ivoor stimuleert de vraag in Azië, ook naar illegaal ivoor, en vormt vaak een dekmantel voor de illegale ivoorhandel. Afrikaanse landen vragen Europa al jaren om zijn interne ivoormarkt te sluiten, met weinig succes. “Blijkbaar speelt Europa nog steeds een rol als draaischijf voor illegaal ivoor. Dit moet nu stoppen”, klaagt Europarlementslid Mark Demesmaeker de dubbelzinnige houding van de Europese Unie aan.

In Europa pleit de N-VA onder meer voor de afschaffing van de Europese ‘antiekuitzondering’, koolstofdatering voor bewerkt ivoor en voorwerpen met meer dan 20 procent ivoor, een permanent verbod op import en export van ruw ivoor in de Europese Unie, een verbod op de handel in ruw ivoor en een verbod op handel in voorwerpen uit of met ivoor, die dateren van na de inwerkingtreding van de CITES-conventie op 1 juli 1975.