Consumentenorganisatie Test-Aankoop kaart al jaren ‘valse aanbiedingen’ aan. Je kent het wel: handelaars die de prijzen van hun producten nét voor de solden opdrijven, om vervolgens artificieel hoge kortingen te kunnen aanbieden. “Dat is klantenbedrog en nefast voor het vertrouwen van de consument”, zegt Houtmeyers, “En dat ten koste van al die, vooral lokale, handelaars die zich wél mooi aan de regels houden.”

Zelfs duurder tijdens solden

Anderhalf jaar geleden kwam de federale overheid met een ‘oplossing’: sinds mei 2022 is er namelijk een nieuwe wet in voege die voorschrijft dat de referentieprijs (de referentie waarop een korting wordt toegepast) de laagste moet zijn die een winkel heeft toegepast in de 30 dagen ervoor. Probleem opgelost? Toch niet, zegt Test-Aankoop. Naar aanleiding van Black Friday had de organisatie amper een uurtje nodig om een vijftigtal overtredingen vast te stellen. In al die gevallen was de doorstreepte prijs niet de laagste prijs in de 30 dagen voor de korting. “In plaats van een gemiddelde korting van 36 procent te geven, gaf men in realiteit maar gemiddeld acht procent korting. Sommige winkels verkochten hun producten zelfs duurder tijdens Black Friday dan in de periode voordien”, duidt Houtmeyers.

‘Adviesprijs’

Houtmeyers wijst op één belangrijke achterpoort: “Veel handelaars vermelden de referentieprijs niet, maar de adviesprijs. Die is door de fabrikant bedacht om een product in een bepaalde prijsklasse te kunnen indelen. Maar veel winkels gebruiken die adviesprijs niet als daadwerkelijke prijs, zodat consumenten niet zeker weten of er wel echt korting wordt gegeven.”

De adviesprijs is vaak een hogere prijs, die veel ouder is dan 30 dagen, om de korting er beter uit te laten zien. Door een adviesprijs te vermelden, houden winkels zich wel aan de regels, maar misleiden ze de klant nog steeds. “Slecht voor het consumentenvertrouwen dus. En dat is dan weer nadelig voor de handelaars die wél correct werk leveren. Vaak zijn dat lokale handelaars, die nu eenmaal geen hoge kortingen kúnnen aanbieden.”

Hardnekkig probleem

Katrien legde de bevindingen van Test-Aankoop voor aan minister van Economie Pierre-Yves Dermagne. Die gaf toe dat het probleem inderdaad hardnekkig blijft. Sinds de nieuwe wet werd ingevoerd, heeft de Economische Inspectie 149 inbreuken vastgesteld, 61 waarschuwingen en 87 processen-verbaal opgesteld. “Volgens de minister blijkt uit de recentste controles ook dat de meeste handelaars op de hoogte zijn van de gewijzigde wetgeving”, duidt Houtmeyers, “Met andere woorden: sommige handelaars frauderen moedwillig met nepkortingen. Ik vraag de minister dan ook met aandrang om méér controles uit te voeren zodat dit de pakkans vergroot. Daarnaast moet men ook steeds streng optreden tegen overtreders.”