Dat bpost de toekomstige miljoenenconcessie voor het bedelen van kranten en tijdschriften in ons land wilde binnenhalen via collusie, was al geweten. Maar een mail van 2016 die HLN kon inzien, bewijst nu ook zwart op wit dat er voorkennis was bij de aanbesteding van het huidig lopend contract. “Die voorkennis betekent dat bpost wist dat het als enige een offerte ging indienen. Dan was het natuurlijk makkelijk om de prijs met tientallen miljoenen te verhogen. Bpost heeft met andere woorden de belastingbetaler in de zak gezet voor minstens 400 miljoen euro”, vindt Michael Freilich.

Geen woord

De interne audit van bpost over de concessie rept geen woord over de voorkennis. En waarom trokken de advocaten van bpost, aan wie de mail gericht was, destijds niet aan de alarmbel? Wat blijkt? Het advocatenkantoor in 2016 aan wie de mail gericht was en de partij vandaag, die de audit moest opstellen, blijken dezelfde partij te zijn; met name het kantoor Eubelius. Hetzelfde kantoor dat zelfs de overname regelde van AMP (de andere concurrent) en bpost. “Hier is duidelijk sprake van belangenvermenging door Eubelius, dat nooit aan die interne audit voor bpost had mogen beginnen”, foetert Freilich. “Dit is een zware blamage die voor mij heel de audit onderuithaalt. Hoe kan je nu zelf rechter en partij spelen? Eubelius schreef jarenlang mee aan de contracten voor bpost. Het is dan ook evident dat die zichzelf niet zullen beschuldigen.”

Grove fout van raad van bestuur van bpost

Een grove fout van de raad van bestuur van bpost, onder leiding van Audrey Hanard van de PS, vindt Freilich. “Hoe heeft ze de opdracht voor de audit aan Eubelius kunnen overhandigen terwijl ze wist dat die betrokken partij waren? Of was het net de bedoeling om alle schuld in de schoenen van enkelingen te stoppen om zelf buiten schot te blijven? Die piste lijkt nu aanneembaar.”

Raad van bestuur moet opstappen

De conclusie is voor Kamerlid Freilich duidelijk: “Heel de raad van bestuur moet opstappen. Dit is een kapitale fout die ofwel manifeste onkunde etaleert ofwel kwade wil. Ook moet de audit opnieuw worden uitgevoerd, ditmaal door een externe en neutrale partij. Ik kijk naar bevoegd minister De Sutter (Groen) want zij is de enige die de raad van bestuur kan ontslaan. Maar of Paul Magnette en de PS daarmee akkoord zullen gaan, daar vrees ik voor.”